Mit projekt med at lægge link fra Københavns Bibliotekssystem til Google Bogsøgning er nu færdigt (skal lige finpudse, men ellers sandt nok). Det er blevet til omkring 2.500 titler. Hertil kommer at ud af disse er der ca. 95 tidsskrifter og årbøger med ialt 750 bind, hvilket bringer antallet solidt over 3.000. Hertil kommer et stort antal dobbelteksemplarer. Jeg har registreret omkring 5.000 bind, så der er måske 1.500 dubletter.
Af dette antal, har Københavns Biblioteker i analog papirform ca. 620, eller 1/5. Så groft sagt har projektet "foræret" biblioteksvæsnet omkring 2.500 titler.
Det Kongelige Biblioteks kulturperler er for folk der kan læse gotisk og latin. Hvilket måske begrænser projektet noget.
Københavns katalogafdeling har på alle måder været behjælpelig med at bistå med at holde det faglige katalogarbejde forsvarligt. Så forhåbentligt vil linkene også komme andre til gode snart.
Det just annoncerede ebogsudlån mellem 6 biblioteker og bl.a. Gyldendal og Lindhardt & Ringhof er med al respekt for det, ligesom mit eget lille projekt, et udtryk for det tilbagestående stade vi befinder os på i dag: Mulighederne er mange. Realiseringen få, dyrt, ekskluderende eller ikke eksisterende.
Nu ligger de der så: Til fri afbenyttelse for Københavns borgere og for andre som måtte finde på at søge i Københavns Biblioteksbase. I første omgang har det synliggjort de digitaliserede bøger nødtørftigt. Skulle projektet fuldendes, burde posterne beriges med emneord og andre ting som ville gøre at de kommer frem ved søgninger i basen.
Anvendeligt? Aner det ikke. Tiden vil vise det. At det er kvalitet, det kan jeg love for. Det er videnskabelige biblioteker som står bag digitaliseringen. Der er visse emner hvor jeg formoder der er god brug for det: Krigen 1864, Treårskrigen, Struensee og Caroline Mathilde, Koleraepidemier.
I det hele tager aner vi intet om hvordan digitaliserede bøger bliver modtaget af publikum, for vi har ingen praksis for det! Kun for udlandet. Så det er også i dette lys, projektet skal ses: Lad os dog nu snart få nogle erfaringer med dette nye medie! Lad praksis og anvendelse af dem vise hvad det kan bruges til!
Er det tilgængeligt for moderne mennesker? Jo, det er det da, med visse forbehold. De gotiske bogstaver kan være svære at læse. Men i forhold til de analoge bøger kan Google Bogsøgning omskrive bogstaverne til moderne typer. Godt nok nogen gange med en ganske betydelig fejlmargen. Læsbarheden er ok, synes jeg. Selvfølgelig er det gammeldags retskrivning og formuleringer.
Desuden bliver det spændende at se om tilgængelighed betyder noget. At skulle sidde på støvede læsesale, er noget ganske andet end hurtigt at kunne gennemse materialet fra sin computer derhjemme. Vil det vække interesse for så gamle bøger? Vi ved det ikke, kun tiden vil vise det.
Meget af stoffet er selvfølgelig forældet, i den forstand at videnskaben har flyttet sig meget. Men selv sådanne værker er et tidsbillede på hvor langt videnskaben var nået. Meget er imidlertid værdifuldt kildemateriale og samtidshistorie som er helt unikt og nu altså meget nemt tilgængeligt. Hvor det før i tiden ofte krævede adgang til fx Det Kongelige Biblioteks læsesale.
Det er synd at Google Bogsøgning er så dårlig at ikke kan bruges til ret meget. Det er også synd at Bibliotek.dk ikke kan søge i fuldtekstbøger. Med dette "håndarbejdsprojekt" har jeg forsøgt en mellemløsning. Jeg håber at det kan blive en øjenåbner, så bogelskere og bogverdenen får øjnene op for muligheder og begrænsninger. Vi er end ikke nået til eksperimentalstadiet. Det hele foregår på snakkeområdet. Nu er der i det mindste mulighed for at eksperimentere - i praksis!
For dette projekt befinder sig i et meget lille hjørne. Det siger kun noget om den misere dansk bogbranche har bragt sig selv i. På bundlinjen står nelig at at dette er åbenbart det eneste ladesiggørlige! Helt ærligt: Det er sgu da for ringe, undskyld sprogbruget.
Personligt har det været en meget spændende opgave. Jeg har lært utroligt meget om denne periode i dansk litteratur. Det har jeg allerede skrevet en del om det på webloggen, så jeg skal ikke trætte læserne yderligere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar