onsdag den 26. oktober 2011

Store omlægninger på Google

Kontoindehavere hos Google oplever allerede, og vil i løbet af november opleve meget store ændringer i udseende og funktionalitet. Der sker to former for omvæltninger:
  1. Ændringer i udseende og funktionalitet
  2. Omlægning til Google+ koncept
De to hænger til dels sammen, da udseendet tilpasses det nye Google+-koncept. Hvad enten man nu kan lide det eller ej, så ser det ud til at vi lige så godt kan begynde at indstille os på de nye forhold.

Nogle kan allerede ses. Samtlige tjenester hos Google undergår i disse dage ændringer i udseende og funktionalitet. Det kan jeg registrere dagligt når jeg logger på. Brugergrænsefladen skifter nærmest fra dag til dag. Så undervisere og andre bør nok vente et par måneder med at tage alt for mange skærmprints. De kan være ubrugelige efter nytår.

For os der både bruger Blogger på Tegnebordet og Google+ er det særlig voldsomt. Så voldsomt at jeg nu har problemer med at undervise brugere, fordi hvad jeg viser på projektoren af mine egne ting, er vidt forskellig fra hvad brugerne har på deres skærm. Uden Google+.

Det helt store spørgsmål mange sikkert stiller sig i dag er: Skal jeg hoppe med på Google+ eller ej? Tjeneste efter tjeneste, se fx Blogger, bliver omlagt så du nu kan integrere den i Google+. Som en konsekvens nedlægger Google også Buzz. Endnu et af de fejlslagne social tiltag som Fx Google Waves.

Nu ser det altså ud til at Google har eksperimenteret længe nok til at satse ensidigt på Google+. Efter at være frigivet til de store masser, har Google+ fået over 40 mio. medlemmer på få uger. Starten siges at være gået. I Danmark er der formentlig flere hundrede tusinder som har benyttet sig af muligheden. Formentlig ikke kun for spillenes skyld!

Som noget af det første bliver Blogger-brugere tilbudt at skifte til Google+-profil. Blogger har allerede undergået markante forandringer (til det bedre, synes jeg). Fordelen ved at skifte til Google+ skulle være at  du får samme identitet, dvs. kun én profil. I stedet for som nu hvor du skal logge på hvis du fx skifter fra Gmail til Blogger. Google bedyrer det er frivilligt, og at du sagtens kan fortsætte med at have adskilte profiler fx til Blogger. Skifter du, vil dine gamle Blogger-profiloplysninger i stedet komme fra Google+.

Formentligt vil det også betyde at der nu kan foregå et bedre samarbejde mellem Google Læser og Blogger. Det tricky ved dette er beskyttelse af personlige oplysninger. Google+ synes påvirket af den mere lemfældige omgang med disse, som påvirket fra Facebook. Anonym blogning er heller ikke mulig. Dette har øjeblikkeligt skabt furore i blogger-kredse, hvor anymome kommentarer er en del af bloggerverdenen. Det ser dog ud til at Google på grund af dette har luftet en mulighed for en fremtidig mulighed for poster under pseudonym.

Der er indtil videre en 30 dages fortrydelsesmulighed. Så det virker som om at hvis du tør, kan du prøve, for så senere at fortryde.

Omlægningerne sker efter en mindre oprydning af tidligere tjenester. Fx blev Uncle Sam, eller government-search, Linux Search, Microsoft Search og Apple Search  nedlagt før sommerferien. Men de sker formentlig også for at forberede fremtidige tilføjelser, fx indenfor musiksøgning, hvor Google ingen muligheder har overhovedet pt.

Til gengæld går firmaet måske med planer om at opkøbe Yahoo! Yahoo! har været en god søgemaskine, og instinktivt synes jeg at lidt konkurrence måske ikke ville være af vejen. Yahoo ejer fx også Flickr, så hvis Picasaweb, Google Billedsøgning skal sammenlægges her .... det er svært at tænke tanken til ende. På den anden side set, så mangler vi endnu at se et reelt og brugbart allround alternativ til Google. Yahoo!, Bing, Exalead. Jo, de er da meget gode,  men .... som en gammel arbejdersang lyder: "Lad falde hvad ikke kan stå"?

Google+ er ikke bare en konkurrent til fx Facebook eller Twitter, men noget helt særligt. Måske inspireret af disse tjenesters succes, men "The Google Way", Googles bud på det sociale net. At samle alle de mange services som Google har. Ingen tvivl om at internetbrugerne igen vil blive splittet mellem to poler: De begejstrede som mener at Google nu endeligt har taget skridtet fuldt ud og integreret det hele. Og de ikke-begejstrede som måske her ser deres visioner om Google som Big Brother udfoldet på skumleste vis.

Alt i alt ser denne omgang ud til at være en af de største omlægninger hos Google i mange år.

Link
Information om skifte til Google+.
PCWorld om skiftet.
TechCrunch.
Googleblog.
ComOn. Og ComOn igen.
Search Engine Land.
Version2.

1 kommentar:

Sune Hundebøll sagde ...

Der ligger helt klart en udfordring i hvordan vi laver IT-undervisning i en verden hvor mere og mere på nettet bliver personaliseret.

Og til om at blive splittet mellem to poler. Så er jeg lidt både og.
Google har det med at lave nogle brugervenligt og stabile tjenester. Og det er rart at have det hele samlet et sted, med et log ind. På den anden side er jeg også betænkelige over den magt Google har. Både i forhold til monopol og i forhold til indsamling af viden om os - brugerne