lørdag den 7. marts 2009

Google Books aftale

De efterhånden mange års trakasserier om Google Books har foreløbigt affødt en masse papir, og nu også en aftale. Aftalen fylder flere hundrede sider. Derfor har Google udarbejdet en meddelelse. Som imidlertid er så lang, at der også er udsendt et referat af denne meddelelse.
At det er sådan, afspejler den spændte situation og de store interesser.
Der er oprettet et websted, hvor forfattere, forlæggere og andre med ophavsret til bøger (fx arvinger, efterfølgere og bemyndigede) og andre skrifter kan læse om forliget. Her er også en formular til at kræve kontant betaling for bøger. Forliget omfatter bøger udgivet før 5. januar 2009.
Aftalen beskriver hvordan Google forpligter til at at betale i tilfælde af salg til abonnenter, reklamer mm. Og derudover har Google afsat 45 mio. $ til allerede digitaliserede bøger. Aftalen gælder ikke for fotografier, grafiske designs, visuelle arbejder, illustrationer (med undtagelse af
illustrationer i børnebøger) og andre billeder samt kunstnerisk billedmateriale, som er inkluderet i bøger, og andet.
Aftalen gennemgår derefter i alle juridiske detaljer brugen af det digitaliserede materiale, hvilke biblioteker der er med og i hvilket omfang. Anvendelse i reklameøjemed, fordelingsnøgler, og en bunke andre ting, som det har taget mig flere uger bare at øje igennem uden at nærlæse det.
Der er også detaljerede adresser for alverdens lande og kontaktadresser.

Ingen kommentarer: