fredag den 23. februar 2007

Google Nyhedssøgning. Brug hovedet

Normalt tager nyhedsmedierne verden over med kyshånd mod at være med i Google’s Nyhedssøgning. At være inkluderet, betyder øget trafik til mediernes hjemmesider, og derfor findes Google News i et halvt hundrede landeversioner. Dog endnu ikke i en dansk, for i en håndfuld lande som fx Belgien, Frankrig, Norge (mest om billeder) og Danmark har Google News mødt større eller mindre modstand fra visse dele af medieverdenen.
Seneste har en domstol i Belgien givet Copiepress medhold i at Google News ikke må have deres artikler.
Skal vi være kede af det? Ja, for der findes ikke nogen rigtig gode og omfattende danske nyhedsarkiver, udover Infomedia, som det koster rigtig mange penge at abonnere på. Tilmed er den både er langsom og besværlig at søge i. Til gengæld er den fantastisk omfattende; en komplet samling af danske avisartikler fra mere end 10 år tilbage. Det synes som om hensynet til Infomedia vejer tungere for danske medier, end den ekstra trafik de ville få ved at være til stede i Google News.
Det er måske forståeligt set i lyset af at Danmark er et lille land, og må beskytte de små urentable initiativer på internettet. Men set fra et forbrugersynspunkt kan det vise sig at være en bagdel, da de store søgemaskiner i sidste ende måske opgiver at beskæftige sig med ’os små’, fordi vi er for besværlige.
Diskussionen er sikkert mere nuanceret end her skitseret, og jeg skal ikke gøre mig klog på den. Men kun konstatere, at indtil videre må vi i Danmark nøjes med at andre metoder.
Når vi snakker artikler om Danmark som nyhedstema, så kan der udover de danske nyhedsarkiver være forskellige indgangsvinkler:
  • Hvad siger de i udlandet om Danmark?
  • Hvad kan danskere finde om et enkelt land?
Hvad angår det første, så er landeversionerne ikke nogen brugbar løsning. Landeversionerne skal ses fra en sproglig vinkel. De mange latinamerikanske versioner er ret ens hvad angår søgninger. Her er det i virkeligheden spansksprogede nyhedsmedierne fra alle egne af verden du søger i. Prøv fx med en søgning på Anders Fogh Rasmussen ordnet efter dato. Det er fuldstændig det samme resultat hvad enten du søger under versionen for
Venezuela, Cuba og Colombia. Det sproglige gør at du får forskellige resultater ved at søge i landeversionen for Norge og for Sverige.
Hvad angår det sidste, så er landeversionerne derimod meget udmærkede. I venstremenuen findes nemlig altid end menu for det pågældende land, og her vil du kunne finde nyheder fra landet selv.
Link
Googleblog om afgørelsen i Belgien.

Ingen kommentarer: