torsdag den 29. december 2005

Bibliotek 2.0 (Del 3): Weblogs 2005
(Tidligere artikler: Del 1, Del 2). Rigtigt anvendt kan en weblog være et oplagt medie for bibliotekerne som et personligt supplement til de ofte mere formelle og ”stive” hjemmesider.
Ifølge bl.a. nedenstående artikel i Clickz har 2005 været et gennembrudsår for weblogs. Dog ikke lige i Danmark. Artiklen omridser også nogle grunde til det, her i punktform:
  • Blogfænomenet er blevet internationalt. Før var det mest engelsksprogede weblogs, men nu blander især Asien sig, og også Europa.
  • Blogredskaberne er blevet mere enkle at bruge, samtidig med at de kan mere. Internetsøgning ser fx helt anderledes ud end for ca. et år siden: der er kommet billeder, afsnit, flere muligheder i højremenuen. Og vigtigt: det var enkelt at gøre det.
  • Multimedierne holdt deres indtog i blogverdenen.
  • Weblogs har fra starten fungeret som en slags vagthund over for medierne. I 2005 kom de også til at fungere som vagthund over for firmaer der svindler, bedrager o. lign.
  • Mange ledere og ansatte i kendte virksomheder er begyndt at blogge, hvilket tyder på et paradigmeskift/holdningsændring.
  • Podcasting blev udbredt i 2005. Det er udnævnt til ”årets ord” i USA Today og det mest efterspurgte ord på Wikipedia.
  • Google hoppede med på en weblog-søgemaskine. Altså en af de store spillere på søgemaskinemarkedet. MSN, AOL og Yahoo har nu ligesom Google (Blogger) et blogger-værktøj.
Bagsiden af hele denne udvikling er spredningen af splogs, altså spam weblogs, hvis formål udelukkende er at lave linkfarme. På sit højdepunkt nåede de op imod 25 % af alle, inden der blev grebet ind.
Skandinaviske biblioteksweblogs kan beskues på Esben Fjords Bibfeed. Med dette indslag er den lille nytårstrilogi om Bibliotek 2.0 slut.
Læs mere
Clickz Network.
Bibfeed.

Ingen kommentarer: