Bibliotek 2.0 (Del 3): Weblogs 2005
(Tidligere artikler: Del 1, Del 2). Rigtigt anvendt kan en weblog være et oplagt medie for bibliotekerne som et personligt supplement til de ofte mere formelle og ”stive” hjemmesider.Ifølge bl.a. nedenstående artikel i Clickz har 2005 været et gennembrudsår for weblogs. Dog ikke lige i Danmark. Artiklen omridser også nogle grunde til det, her i punktform:
- Blogfænomenet er blevet internationalt. Før var det mest engelsksprogede weblogs, men nu blander især Asien sig, og også Europa.
- Blogredskaberne er blevet mere enkle at bruge, samtidig med at de kan mere. Internetsøgning ser fx helt anderledes ud end for ca. et år siden: der er kommet billeder, afsnit, flere muligheder i højremenuen. Og vigtigt: det var enkelt at gøre det.
- Multimedierne holdt deres indtog i blogverdenen.
- Weblogs har fra starten fungeret som en slags vagthund over for medierne. I 2005 kom de også til at fungere som vagthund over for firmaer der svindler, bedrager o. lign.
- Mange ledere og ansatte i kendte virksomheder er begyndt at blogge, hvilket tyder på et paradigmeskift/holdningsændring.
- Podcasting blev udbredt i 2005. Det er udnævnt til ”årets ord” i USA Today og det mest efterspurgte ord på Wikipedia.
- Google hoppede med på en weblog-søgemaskine. Altså en af de store spillere på søgemaskinemarkedet. MSN, AOL og Yahoo har nu ligesom Google (Blogger) et blogger-værktøj.
Skandinaviske biblioteksweblogs kan beskues på Esben Fjords Bibfeed. Med dette indslag er den lille nytårstrilogi om Bibliotek 2.0 slut.
Læs mere
Clickz Network.
Bibfeed.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar