onsdag den 28. december 2005

“Bibliotek 2.0” (Del 2)
Nytårsartikelserien om Web 2.0 og hvordan det former sig på biblioteksområdet blev indledt i går. Her følger Del 2.
Bibliotekerne oplever noget hidtil uset: konkurrence. Med risiko for at falde bagud af dansen i forhold til internetbaserede tjenester som fx Google og Amazon. Internettet ændrer brugernes måde at søge information. Disse og andre temaer behandles i en hvidbog (se også link nederst). Hvidbogen beskriver fænomenet Bibliotek 2.0. En betegnelse opstået i kølvandet på begrebet Web 2.0.
Her nogle hovedpointer i hvidbogen. Samt nogle tanker i tilknytning til den.
Internettet har vænnet brugerne til at kunne komme til information på alle tidspunkter af døgnet og fra alle steder med internetadgang. Derfor bør bibliotekets information også være tilgængelig alle steder og på alle tidspunkter.
Bibliotekerne gode omdømme i store dele af befolkningen udfordres af Google og Amazon, hvis produkter og søgninger er af meget høj kvalitet og er nemme at bruge. At bestille en bog på internettet er mindst lige så let som at umage sig på biblioteket. Internettet har desuden vist sig at være stabilt, i modsætning til at mangt et bibliotek oplever problemer med deres hjemmeside, biblioteksbaser og licenser. Ikke bare nedbrud, men også langsommelighed.
Internettet er gratis som bibliotekerne er. I første række truer det musikbranchen, forlagene og trykte nyhedsmedier, men også bibliotekerne. I Danmark har bibliotekerne spillet ud med fx Netmusik og licensbetalte databaser. Men dels kræver de for det meste fx speciel software som musikafspillere til netop dette formål, dels er udbuddet begrænset.
Formentligt vil det ikke vare længe før man ikke engang behøver specielt software. Det er med andre ord kun nødvendigt med en browser. Google og Amazon har bygget deres teknologi på basis af tekniske standarder som XML. I modsætning hertil bygger bibliotekerne deres på Z39.50 og MARC.
Denne nye teknologi kan anvendes i andre sammenhænge til helt andre formål. Og at det er så meget enklere som den nuværende kendte teknologi.
Mange vil nok spørge om hvorfor der ikke er et globalt bibliotekskatalog. I Danmark har vi bibliotek.dk, men man kan fx ikke se hvor i landet bogen fysisk befinder sig. Og pga. systemernes forskellige teknologiske platforme er det vanskeligt at forestille gennemført inden for en overskuelig tidsramme.
På bibliotekerne i Danmark er det kun begrænset hvordan weblogs, wikier og RSS er indtænkt i det daglige. Den form for teknologi indebærer en mere dialogrettet mentalitet end det traditionelle bibliotek. Og forudsætter mere en mentalitetsændring end kendskab til teknologi, for teknologisk er det alt sammen meget let bruge. Hvis bibliotekerne inddrager sådanne teknologier, kunne det forhindre et image som institutioner med dårlig teknologi, gammeldags tænkning og arkiv for bøger, andre trykte materialer og dyre licensbetalte databaser.
Links
Hvidbog om Bibliotek 2.0.
Omtale af hvidbogen.

Ingen kommentarer: