torsdag den 24. november 2005


Weblogsøgemaskiner
Eksplosionen i antallet af weblogs har medført et spam-problem: De såkaldte splogs (spam blogs). Det er meget let at oprette en splog på fx Blogspot, hvor man ikke tjekker ophavet. Derfor må weblogsøgemaskiner også vurderes på deres evne til at udelukke splogs. Nogle synes at være bedre end andre til at udelukke disse useriøse weblogs.
To weblogsøgemaskiner synes at være stukket af fra de andre: Icerocket og Google Blogsearch. Først og fremmest fordi de er hurtige, meget omfattende og altså fordi de måske er bedre til at udelukke splogs.
Icerocket har en del rigtig gode, enkle og hurtige søgefunktioner. Her et par af dem:
  • Efterprøv hvor meget Icerocket medtager ved at klikke på Focus i et fund. Det vil opliste samtlige indekserede fund i kronologisk orden (nyeste først).
  • Afgræns søgningen i datoorden ved at bruge tidsafgrænsningerne under søgefeltet.
  • Ved nogle af fundene vil man kunne se hvor mange der linker til en bestemt weblog, og hvor mange gange det er gjort.
Google Blog Search har været omtalt for nyligt på Internetsøgning, så læserne henvises til det indslag.
Derudover kan man også prøve Technorati som engang var min favorit, bl.a. fordi den har en masse faciliteter for webloggere. Men for søgere er den langsom, og det virker også som om den ikke er helt på højde med ajourføringen, sammenlignet med Icerocket og Blogsearch.
Feedster blev omtalt på Internetsøgning i onsdags. Så heller mere om den.
Vær opmærksom på at de fleste weblogsøgemaskiner kan søge på nyheder og finde rss-feeds.
Derudover kan søgemaskinerne bl.a. bruges til at finde weblogs om et bestemt emne. Fx om Borneo. Søg på [ borneo ] i Google Blogsearch. Øverst kommer en håndfuld Related blogs. Prøv et par af dem. De fleste weblogs har links til lignende weblogs. Samme søgning på [ borneo ] i Icerocket giver øverst et link til tags med borneo. Og så skulle søgningen vist være i gang.
Links
Internetsøgning om Google Blogsearch.
KKB’s vejledning om weblogsøgemaskiner.

Ingen kommentarer: