onsdag den 15. december 2004

Google digitaliserer biblioteker.
OK, det er en gammel nyhed at Google har indgået et samarbejde med nogle store uni-versitetsbiblioteker i USA om at digitalisere deres bøger og gøre den tilgængelige på inter-nettet. Men for de som ikke har fulgt så godt med, her et lille resume af den store nyhed. Samt nogle henvisninger til længere artikler om emnet.
De involverede er Google, Harvard University, Stanford U., University of Michigan og New York Public Library. Og det ligger ikke lige færdigt til næste år. Foreløbig vil det eksistere som en vinge af Google Print. Selve ideen vil revolutionære hele biblioteksverdenen. Men er dog ikke helt ny. Der eksisterer faktisk allerede adskillige mindre ”biblioteker” af fuld-tekstbøger på internettet. Nogle af den blev omtalt allerede i november 2002 her på webloggen. Men der er også andre:
Gutenbergprojektet har pt en samling på over 13.000 bøger, Pennsylvania U. har 20.000 gratis bøger registreret, en mindre samling kan findes hos The Internet Archive . Og blandt kilderne til dette indslag er der flere. Ideen er altså langt fra ny.
Et af de første spørgsmål er naturligvis finansieringen af et så gigantisk projekt. Google er ikke så meget for at ”komme i lommen” på andre finansielt, men har dog accepteret at gå med på annoncefinansiering. Google skal nemlig finansiere selve digitaliseringen i prøvefasen.
Dertil kommer så ophavsproblematikken. Ældre bøger kan frit digitaliseres uden at spørge ophavet eller dennes efterkommere. Men med nyere bøger skal der spørges om tilladelse og eventuelt betales for det. Her vil projektet i første omgang kun give adgang til at smugkigge i disse bøger, fx indholdsfortegnelsen. Men det er dog trods alt bedre end de nuværende bibliotekskataloger.
Foreløbig er der tale om ca. 40.000 titler (hele Harvards bogbestand er på over 15 mio. bind). Og fortrinsvis dem der ikke kommer i konflikt med ophavsretten. Øvrige bøger vil kun være at se som bibliografiske poster. (Ligesom i biblioteksbaserne?). Rent teknisk bliver bøgerne indskannet som billedfiler, tilsyneladende. Men Google er dog hemmelig omkring selve det tekniske. Og så er Google også åben over for biblioteker som måtte være interesserede i at bidrage. (Hvilke danske biblioteker mon vil redde sig noget presseomtale her?).
Link
battellemedia.com/archives/001126.php
battellemedia.com/archives/001124.php
hul.harvard.edu/ Harvard University Library, med link til pressemeddelelse
searchenginewatch.com/searchday/article.php/3447411 Gary Price om projektet
www.resourceshelf.com/2004/12/google-lets-digitize-several-million.html

Ingen kommentarer: