tirsdag den 14. december 2004

A9 – organiseret personaliseret søgning.
Det første som du måske bemærker på A9 er at du bliver budt velkommen - med navns nævnelse! I hvert fald hvis du er registeret hos Amazon: A9 er “wholly owned subsidiary of Amazon.com”. Men du har dog en mulighed for ikke at blive identificeret. Dette sker første gang man åbner A9. Og det kan da godt være lidt af en overraskelse.
Men bort set fra det, så er dette netop konceptet bag A9. Dette er hvad den prøver at rette op på: Du søger meget på Google, men har svært ved at huske hvordan du fandt noget for 14 dage siden. Dengang du fandt en side som du først nu har indset værdien af. Og som du nu har glemt alt om hvordan du fandt. Her kommer A9 ind: Den gemmer det for dig.
Udover det har den nogle interessante højremenuer. Her kan du efter behag skifte søgetype. Fra web (Google), til billeder (ligeledes Google), bøger (søger i Amazon), film (søger IMDB Internet Movie Database), opslag (GuruNet).
Samt tre interne knapper til personaliseringerne: søgehistorie (din egen søgehistorie), bogmærker og dagbog. Disse tre forudsætter at du har brugt A9 og har lagt noget ind. Dem har du kun adgang til når du er logget på.
Ud over det kan du ændre på typografi og opsætning (under preferences). Og den sædvanlige toolbar, nyhedsmail, search alerts. Den avanceret søgning minder om Googles avancerede søgebillede.
Det er selvfølgelig en smagssag hvad man synes om sådan noget. For almindelige internetsøgere har A9 nok ikke den store værdi, hvad angår dette med at gemme søgninger. Så er det måske blot endnu en ”facilitet” at huske på. Søgningerne er såmænd ikke bedre end de søgemaskiner som A9 bruger. For glemsomme kan A9 være fornuftig nok: journalister med en stresset og uorganiseret arbejdsmetode, studerende som surfer meget og glemmer at notere ned. Og andre særlige brugere af internettet.
A9 er blot endnu en af mange søgemaskiner som laver personaliserede søgninger. Så nu kan det efterhånden være vanskelligt at vælge hvilken en man skal vælge. Men nu kender du den…
Link
A9.com A9

Ingen kommentarer: