onsdag den 29. august 2012

Ebøger på internettet: Hvad er lovligt?

Ind imellem støder du på sider du er i tvivl om det er en god ide at downloade ebøger og andet fra. Med god grund. Pirateri er ikke så stort som inden for musik, men det er formentlig i vækst. Napster er kendt som en af de første store musikfildelingstjeneste i 2001. Den blev lukket da den var ulovlig (siden 2005 dog genåbnet med et legalt koncept). Siden har musikbranchen ikke været den samme

Hvad angår bogbranchen er der med det stigende antal ebøger og tablets, ebogslæsere osv sket noget lignende. Omend bogbranchen er langsommere og måske også mere påpasselig, belært af musikindustriens erfaringer.

Jeg har ikke set undersøgelser af hvor omfattende pirateri og ulovlige ebogsfildelingstjenster er inden for ebøgers vedkommende. De er formentlig blevet bedre til at skjule sig for myndighederne, belært af erfaringerne fra netop musikbranchen. Publishers Association udsendte i 2011 115.000 trusler mod websites der ulovligt videredistribuerede ebøger. pirateri inden for dette område startede for alvor i 2009.

Når du støder på udbydere af ebøger ...

Som 'almindelig surfer' skal du være opmærksom på din egen sikkerhed. Både når du betaler for varerne, og når du downloader gratis ebøger og måske får virus, malware eller andet downloadet til din computer. Og på om du er i færd med at gøre noget ulovligt.

Først er der problemet med overhovedet at finde stederne, udover de kendte og etablerede ebogssteder: Saxo, Amazon, Barnes & Noble osv. Du kan lave en søgning på de filer som bøgerne pt findes i, fx epub. Hvis du søger vildt på filetype:epub i Google får du ret hurtigt fat i noget. Sæt eventuelt en forfatter, et emne eller andet på som søgeord, og du kan gå mere målrettet. Og her er det så du skal begynde at passe på.

Hvis du gerne vil være på den sikre side, og ikke gøre noget ulovligt, eller måske værre: Downloade  virus, er der nogle ting du kan gøre før du trykker på download-knappen. Nedenfor vil jeg med udgangspunkt i to store og forholdsvis kendte websites, Many Books og Pirate Bay vise hvad du kan gøre for at undgå at komme til at downloade virus og/eller gøre noget ulovligt.


Undersøg siden

Hvis webstedet ikke oplyser hvem de er, kan du allerede stoppe her. ManyBooks oplyser under About this site. Vi kan selvfølgelig ikke stole på sidens egne oplysninger alene, men nu har vi da i hvert fald en mulighed for at kontrollere hvem vi har med at gøre.

Hvis ord som Pirate, upload, download eller billeder af sørøverskibe pryder forsiderne, bør du være på vagt. Kig på topdomæner fra Østeuropa (pl, ru m.fl.). Her ser myndighederne ikke så strengt på internationale love og aftaler. Pirate Bay har domænet se, altså Sverige. Så hvad dette sidste angår, ser den tilforladelig ud. (NB: Måske har siden ændret topdomæne til .org).

Det er altid en god ide først kun at surfe lidt rundt på siden. Dernæst checke den gentagne gange for se om den er vedvarende. Myndighederne går efter at lukke ulovlige steder efterhånden som de bliver opdaget. The Pirate Bay var fx tilgængelig i går, men lukket i dag.
Her er jeg rendt ind i ikke at kunne komme til at åbne Pirate Bay. Hvis du insisterer på at finde siden igen, oplyser siden The Pirate Way fra Anonymouse, at du kan omgå spærringen. Der er oprettet en .org-side som du kan komme til via Facebook. Mens jeg skriver dette, opdagede jeg at der nu er en meddelelse om at Facebook har lukket siden, fordi en 'tredjepart' har erklæret den ulovlig. Også dette havde Anonymouse en løsning på. I det hele taget kan du bare følge med på Pirate Way's weblog (hvor du skal loggge på) for at holde dig opdateret. Her opgav jeg imidlertid at forfølge det spor.

Hvad skriver andre? Hurtig søgning på Google, info:manybooks.net, klik under Links til siden. Her er siden bl.a. anbefalet i Politiken og omtalt af en blogger på New York Times. Du kan også bare lave en hurtig søgning på fx "Pirate Bay" og indskrænke til de seneste 5 dage for at få et godt indblik i omtalerne. Pirate Bay har en artikel på den engelske Wikipedia.
I denne artikel fra Politiken anbefales Many Books allerede i 2010. Der kan selvfølgelig være sket noget de sidste to år, men yderligere undersøgelser tyder ikke på det.

Hvis siden har https, og ikke http kan det være et godt tegn. Det er en gratis tjeneste. Men du er velkommen at donere til siden. Når du vil gøre det, bliver du automatisk ledt over på en https-side. Hvis der er penge imvolveret, skal du checke om der er et SSL-certifikat, fx VeriSign. Det har ManyBooks ikke, men de sælger heller ikke noget.

Check Faganfinders url-søgning. Her kan du udfylde søgelinjen med sidens url og klikke på forskellige oversigtssteder som Alexa, WhoIs, Global WhoIs, og andre. Her kan du finde man detaljer. Jeg kunne ikke finde noget suspekt ved Many Books. Domænet har eksisteret siden 1999.

Many Books rummer også en mænge informationer om mange slags ebogslæsere. Umiddelbart har jeg ikke kunnet finde noget suspekt i det. Pirate Bay bruger 'torrents'. En filteknologi som du nok først bør undersøge hvad er. Og ikke bare stole på hvad siden selv fortæller om hvad det er, endsige lovligheden i hvordan de anvender torrents.

Hvis siden har en skjult hensigt er den på Many Books godt skjult.

Godkendt/ikke godkendt?

Hvis du overhovedet er i tvivl om noget, bør du afholde dig fra at downloade noget. Umiddelbart ville mine 'instinkter' afholde mig fra at bruge Pirate Bay. Mens jeg vil anse Many Books for at være sikker. Many Books har mange formater du kan downloade i. Hvis du fx vælger pdf, kan du lade Firefox åbne bogen. Men der skal da nok være tilknyttet nogle problemer her og der.

Konklusionen af denne lille undersøgelse er at jeg ikke har betænkeligheder med at downloade eller streame noget fra Many Books, hvorimod jeg ikke vil bruge The Pirate Bay. Jeg har ikke lyst til at blande mig i kampen mellem myndigheder og 'pirater' om hvad der er lovligt og hvad der burde være lovligt. Jeg er en forsigtigmås som ikke vil gøre noget ulovligt.

Man kan altid diskutere om de nuværende regler på ophavsretsområdet er tidssvarende eller ej. Hvis du synes det er ok at omgå reglerne, så er der rige muligheder for at gøre det, også uden risiko for at få downloadet virus, malware osv. Men du risikerer altså at få sagsanlæg og erstatsningskrav.

Skønsomt udvalg af link for/imod/ved ikke
Artikel fra Politiken som påstår problemet ikke er så stort.
Artikel fra Bogmarkedet som advarer imod problemet.
eBøger og Piratkopiering. 1. årsprojekt ved KU.
Artikel om The Pirate Bay. Og ebøger generelt.
Ældre artikel fra AFP om omfanget.

Ingen kommentarer: