malerier, musik, film og bøger fra udstillinger, biblioteker, arkiver og museer i hele Europa.Stedet oplyser at der er millioner af "enheder" i Europeana. I nyhedssektionen fra 12. januar 2012 opgiver man tallet til 20 millioner. Men der står ikke noget om hvor mange af hver, fx bøger. Enhederne stammer bl.a. en række biblioteker. En del af dem (nationalbibliotekerne) kan du se under Materialebidragere, The European Library. Her fremgår der at der ialt er ca. 3,3 mio. enheder. Bibliotekerne er ordnet efter hvor mange enheder de har bidraget med. Det franske nationalbibliotek er suverænt det største med over 1,2 mio.
Danmarks Kongelige Bibliotek står lidt over midten på listen med ca. 16.000 enheder. Det dækker over 16.112 billeder og 208 tekster. Disse sidste er Arkiv for Dansk Litteratur. Til sammenligning har Nasjonalbiblioteket i Norge over 200.000, mest tekster, og Uppsala Universitetsbibliotek 121.000 og 110.000 tekster, og Islands Landsbibliotek 44.000, mest tekster.
Perspektiv oplyser at Danmarks andel af Europeana er 0,11 %. Hvad angår tekstdelen (hvis ellers man kan tage tallede for pålydende), så er denne 200 ud af 2.000.000. Det svarer da vist til .... 0,001 %. Så det er da rigtigt at Danmarks bidrag ikke er overvældende imponerende. Man kunne måske tillade sig at kalde den mikroskopisk?
Et eksempel på den meget fine standard af digitaliserede bøger på Europeana, en læsebog fra det Norske Nasjonalbiblioteket. Navigeringen er ret enkel og selvinstruerende. Hvis man da ellers er nogenlunde fortrolig med internettet.
Hjemmesiden findes på EU-sprogene, og du kan omstille den til dansk. Søgefeltet hedder Gå på opdagelse i Europas kultursamlinger. Du kan afgrænse til medietyper, sprog, dato, ophavsret og bidragyder. Små ikoner under fundene angiver om det er billede, video, tekst eller lyd. Der er mest billeder og lyd på Europeana, ikke så mange digitaliserede bøger. Hvad også intro-videoen for 2011 viser (se indlægget fra 13. januar).
Søgeproceduren er nogenlunde enkel. Indtast søgeord, og afgrænsningsmulighederne kommer automatisk i venstremenuen. Det minder lidt om Googles intuitive søgning. Her har jeg søgt på København og fået nogle gamle bykort mv. fra Det Kongelige Bibliotek.
Indholdsmæssigt er der mest tale om kunst, specialsamlinger osv. Af meget høj kvalitet, hvis ellers man kan finde det, for søgeapparatet kan være lidt besværligt at bruge. Måske fordi indholdet typemæssigt er lidt kaotisk på nuværende tidspunkt.
Lige nu ligner Europeana et "rodet museum". Dette er ikke ment negativt. Der må være plads til at "rode lidt", indtil man finder sine ben. Se i øvrigt mit indlæg fra 2008. Om Europeana så vil blive stedet hvor fremtidens internetsøgere vil kunne finde det meste, kan kun tiden vise.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar