onsdag den 25. januar 2012

Pirateri, hacking og fremtidens bogmarked

Hvad enten forlag piber eller synger, så er elektroniske bøger tilgængelige via internettet allerede nu en realitet. Udviklingen kan ikke køres baglæns. Hvis danske forlag og bogproducenter ikke kommer op på "beatet", vil den højtpriste danske kultur formentligt blive overtrumfet af den forkætrede og "kulturimperialistiske" engelske.

Alle er vist enige om at det skal kunne betale sig økonomisk at skrive bøger. Forfattere skal ikke gå fra hus og hjem. Omvendt fungerer markedsmekanismerne sådan, at hvis prisen på bøger er for høj, kan bøger ikke sælges. Dette er specielt vigtigt i Danmark som er et forholdsvis lille marked.

Derfor har vi også nogle teoretisk set fornuftige ordninger med at staten griber ind med støtteordninger, forfatterordninger, bibliotekspenge, osv. Man kan så altid diskutere om pengene bliver kanaliseret de rigtige steder hen.

I Danmark er det kompliceret at få udgivet en bog. Selv om forfattere har fået andre muligheder. På Saxo  kan forfattere producere print-on-demand. Men halter stadig meget langt bagefter udlandet, som fx Amazon med det nyligt lancerede Kindle Publisher Tools. 

On demand-tjenester som Spotify vil vi nok komme til at se mere til. Konceptet i Spotify er at brugerne selv vælger hvilken musik de vil høre. Der er så forskellige niveauer af betaling: Gratis kan du høre mod at skulle blive afbrudt af reklamer (reklamefinansieret). For et mindre beløb kan du blive fri for reklamer, og få større udvalg. Filosofien er at mange bække små ... Alle er tilfredse: Kunstnerne, forbrugerne og Spotify. Måske. Hvis konceptet altså holder.

Tjenester som Spotify er piratkopieringens største fjende. For når produkterne er der til overkommelig penge, hvorfor så indlade sig på risikoen ved piratkopiering? Erfaring viser at folk gerne vil betale et mindre beløb fremfor at skaffe det ulovligt. Fremtidens problem bliver derfor i mindre grad pirater, men i stedet hackere a la den nys arresterede Kim Dotcom som vil underminere on demand-systemer.

Hvorfor ikke bruge on demand-princippet på bøger? Fx inden for fagbøger. På bibliotekerne har vi i årtier vidst at specielt inden for fagbøger ser læserne ikke en bog i sin helhed. De skal bruge et kapitel fra en bog, to fra en anden og et billede fra en tredje når de fx skal skrive opgaver eller afhandlinger. Jeg tror at hvis de mod et mindre beløb på fx 10-20 kr kunne få et kapitel, ville mange foretrække dette. Eller hvis bibliotekerne kunne få lov til mod et mindre beløb at udlåne kapitler fra ebøger.

Ideerne er i virkeligheden mange og ad libitum. På spørgsmål om hvorfor dette ikke for længst er sket i Danmark, må jeg høfligst henvise til forlag, boghandlere og forfattere. Det er dem som skal beslutte sig for det.

Link
The Copyright Alliance.
Social Square.

Ingen kommentarer: