- De afskaffer mere end 60 forskellige privatlivspolitikker og erstatter dem med én.
- Søgeforespørgsler kan samstemmes på tværs af alle tjenester. Google formulerer det som tilpasning til hvad du behøver.
- Deling af dine dokumenter bliver universel, således at hvis du delte noget med nogen på en tjeneste, vil en anden også kende vedkommende.
- Principperne for beskyttelse af personlige oplysninger har ikke ændret sig. Google påstår at de går meget op i at beskytte dine personlige oplysninger.
Det kan godt betale sig at bruge et par minutter på at læse sig igennem de nye bestemmelser, og gennemtænke hvad det betyder for dig. Så vidt jeg kan se, er den danske dog kun en foreløbig version, og jeg har ikke undersøgt om det skyldes at den ikke er færdig, eller at den ikke er færdigoversat. Sproget er i hvert fald noget ubehjælpeligt.
Privathedspolitikken handler i al korthed om hvilke oplysninger Google indsamler om dig, hvad de bruger dem til, hvilken gavn/skade du har af det og hvordan du kan ændre i dem.
Enhver der har oprettet en Google-konto vil vide at du skal opgive navn, emailadresse, telefonnummer, i visse tilfælde også kreditkortoplysninger. Hertil kommer at du også har mulighed for at tilvælge Google+ og så en offentlig profil med navn og billede.
Når du anvender Googles tjenester, fx søgning, Picasa, dokumenter osv. efterlader du en masse "spor" Dette er ikke noget særegent for Google. Det er en simpel følge af hvordan internettet fungerer. Men derudover kan du også give tilladelse til at andre oplysninger bliver gemt. Det gælder fx ip-adresse, dato, cookies, serverlogfiler, søgninger, hvilken browser og styresystem du anvender, klik på kontaktpersoner, hvem du ringer til, osv. Hvis du downloader et Google-produkt, kræver det flere oplysninger, også af hensyn til opdateringer.
Indsamler Google mere eller mindre end nødvendigt? Tja, det er en smagssag.
- Oplysninger som er nødvendige for overhovedet at kunne bruge internettet. De kan næppe være til diskussion. Dem kommer du ikke uden om, hvis du bruger internettet.
- Oplysninger som kan være nyttige hvis du vil drage fuld udnyttelse af Googles potentiale. De kan være et tveægget sværd. På den ene side udnytter du måske, måske ikke Google bedre.
- Oplysninger som Google udover til dine interesser også bruger til kommercielle formål. Disse er formentligt stadig anonymiserede.
- Oplysninger som Google slet ikke burde have, og i fald de får dem, hurtigst muligt burde slette. Dette er igen et meget omdiskuteret tema.
Google har det sidste års tid målbevidst styret i retning af at personliggøre deres produkter. Men spørgsmålet er om det er en god ide, om det er lykkedes for dem, og om der er skjulte dagsordener. Og sørger Google for at gøre opmærksom på hvornår de anvender disse oplysninger til andre formål? Det påstår Google de gør.
Google påstår også at du til enhver tid kan følge med i hvilke oplysninger de indsamler om dig. Det bør man nok ikke tvivle på, men her spiller det jo ind at ikke alle er lige gode til også at finde ud af hvordan det nu lige er man gør. Du skal vide hvordan du bruger betjeningspanelet og vide hvad teksten i redigeringsværktøjerne betyder og hvilke konsekvenser det har. Denne del er nok den vanskeligst gennemskuelige. Og burde måske være en del af folkeoplysningsarbejdet.
Google forsikrer at de ikke videregiver personlige oplysninger uden dit samtykke,
- Undtagen hvis du har en domæneadministrator (fx i en virksomhed).
- Undtagen til Googles samarbejdspartnere og betroede virksomheder og personer.
- Undtgen hvis juridiske forhold nødvendiggør dette (læs papiret for eksempler).
Dette er nok et af de vigtigste punkter, selv om det lyder mere restriktivt end fx Facebook (hvor du mildest talt ikke er sikret ret meget privathed). Derudover indgår dine oplysninger i anonymiseret form i udveksling med fx annoncører og udgivere.
Hvad angår Googles egen sikkerhed, så nævner de SSL, totrinsbekræftelse (det skal du dog selv tilvælge), sikre lagre og strenge krav til betroede medarbejdere.
Link
Google Privatlivspolitik. Udkast.
Google Servicevilkår.
Google Vigtige spørgsmål.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar