torsdag den 12. januar 2012

Search, Plus Your World

Googles næste skridt i retning af søgninger tilpasset den enkelte internetsøger er Search, Plus Your world, og den skulle allerede være udrullet, i hvert fald i den engelske udgave. Jeg har nu ikke kunnet finde nogle eksempler på at det virker når jeg er logget på, så her blot hvad forskellige kilder skriver (se nederst). Nogle gange kommer der godt nok resultater lignende de der er omtalt i kilderne. Men jeg mener nu nok at sådan var det også før.

Det er tre tilføjelser til den almindelige websøgning:
  • Personlige resultater som søger i egne "produkter": Fotoer, foretrukne websider mv. Det bygger på filosofien om at vi bevidst eller ubevidst stoler mere på vores venner og bekendte end andre.
  • Personlige betydninger af søgeresultater. Her forsøger Google at tilpasse søgningerne til den måde som vi fortolker ord på, "slang", indforstået sprog. Derudover skulle der også være mulighed for at kontakte de personer som du søger på.
  • Personer og sider. Dvs profiler på personer, relaterede emner.
En afgørende forskel til tidligere udgave af "social søgning" er at dette er forhåndsindstillingen. Hvis du ikke vil have det på den måde, skal du altså fravælge det.

Google Plus Your World afskaffer hele tre sorteringsalgoritmer: Social Search, Personal Search og Personalized Search. Og sorteringen følger helt nye kriterier:

  • Almindelige websøgningsresultater
  • Samme, men justeret i forhold til hvad du normalt har åbnet af sider (personalisering).
  • samme, men justeret i forhold til hvad du har i dit sociale netværk.
  • Samme, men justeret i forhold til dine Google+ fotoer.
  • Private eller begrænsede Google+ poster, fotoer som du har delt med andre.

Diskussionen om dette emne kører ofte på dualiteten i denne filosofi: Konsekvensen er at det bliver noget nemmere at finde beslægtede og ligesindede resultater. Men samtidig er risikoen at udelukke anderledes og udefrakommende resultater. Google har altså valgt det første.  Og det er jo nok sket fordi et flertal af internetsøgere er interesseret i at finde resultater der er tilpassede.

Vi skal også til at vænne os til at søgning på Google ikke længere er en søgning. Men afhænger af hvem der søger (og er logget på). Specielt undervisere bør gøre opmærksom på dette. Samtidig vil en søgning måske også afsløre hvilken type person du er, så du skal til at være varsom med at blæse resultaterne op på en storskærm.

Altsammen stiller naturligvis større sikkerhedskrav, og Google har da også fra starten lavet SSL-kryptering hvis du er logget på.  

Link
Googleblog.
SearchEngineLand.
ComeOn.

Ingen kommentarer: