Google Bogsøgning er den største database for danske ældre tidsskifter. Jeg har registreret omkring 70 tidsskrifter fra før 1870. Dette er en væsentlig kilde til Danmarkshistorien. Den venter blot på at blive brugt. Endnu er det kun personalet i Københavns Biblioteker der har den fulde adgang til disse. Det skyldes at vi ikke selv har papirudgaverne, og derfor heller ikke med i databasen på Bibliotek.kk.dk. Så hvis du vil have et komplet overblik, er du altså nødt til at henvende dig personligt.
Men for at få et indblik i lækkerierne, kan du smugkigge på hjemmesiden. Hvis du klikker på Feltsøgning under søgefeltet på hjemmesiden, kommer du til et mere avanceret søgebillede, og her skriver du i felt Kommandosøgning følgende: kk=googlebooks og ma=pe. Dette viser dig de kun 14 poster som er offentligt tilgængelig. Listen ser sådan ud:
Årbøger for nordisk oldkyndighed og historie
Botanisk tidsskrift
Historisk tidsskrift
Kirkehistoriske samlinger
Danske Magazin
Danskeren
Ugeskrift for læger
Danske Magazin
Nyt historisk Tidsskrift
Historisk Tidsskrift
Det Kongelige Sundhedskollegiums Forhandlinger
Annaler for Nordisk Oldkyndighed
Nord og syd
Samlinger til Fyens historie og topographie
Jeg har ikke fundet samtlige årgange til og med 1870. Men nogle af dem er faktisk næsten helt dækket, fx så væsentlige periodika som Ugeskrift for læger, (Nyt) Historisk Tidsskrift og Bibliothek for Læger (sidstnævnte ikke med i det offentlige katalog). Danskeren var Grundtvigs tidsskrift og udkom under de Slesvig-Holstenske krige 1848-51.
Lad det stå klart: Det er ikke nemt det her. Men i forhold til alternativet: At skulle møde personligt op på biblioteket for at gennembladre de trykte udgaver, så er fordelene nu bl.a.:
- Du kan gøre det derhjemmefra.
- Du kan søge i de enkelte tidskrifter.
- De er altid tilgængelige, mao. de er aldrig "udlånt".
- Du kan få transkribering af gotiske bogstaver (med de forbehold for fejl der er).
Jeg har allerede berørt tidsskrifter i mine tidligere indslag om søgninger på forskellige emner, så kig også på dem. Se fx indslaget om hvordan du kan finde samtidige beskrivelser af koleraepidemien. Her vil jeg dog så prøve at skitsere en måde at søge information.
Historisk tidsskrift startede med at udkomme under dette navn, herefter Nyt Historisk Tidsskrift 1847-1856. Så derfor er der hele tre poster på dette. Der er flere måder at finde materiale:
- Gå på opdagelse. Dvs. kigge på indholdsfortegnelsen til de enkelte numre. I søgningen på Københavns Bibliotekers hjemmeside klikker du ind på Historisk Tidsskrift 1858-. Herefter får du en næsten ubrudt række indtil 1870. Hvis du "åbner" et af dem i Google Bogsøgning, vil du finde et link til Indholdsfortegnelse. Som du kan se, er artiklerne nærmest hele bøger, oven i købet tykke bøger. I bind 4 fra 1865 er der fx en næsten 400 siders artikel om dansk litteraturhistorie og breve af Charlotte Dorothea Biehl.
- Søge målrettet på emner. Det betyder at du åbner et tidsskift og benytter søgefeltet til venstre, hvor der står angivet søg i denne bog. Her kan du så med almindelig ordsøgning se om en bestemt årgang har skrevet noget.
Der er også andre muligheder for at gå til disse værker. Og der er også forskellige måder til at downloade, til at gemme i dit eget bibliotek. Osv. Men det vil jeg alt sammen overlade til læsernes egne eksperimenter. Jeg hører gerne om for/bagdele ved dette, så kommenter som sædvanligt.
Jeg håber meget på at det efterhånden går op for biblioteksvæsnet på nationalt plan hvor værdifuldt dette materiale er. Det er lige til at "plukke". Derudover ville det være fint om efterspørgslen fra lånere og brugere ville lægge tryk på biblioteksverdenen for at få gjort noget ved det. Det er selvfølgelig fint at vi får dette serveret helt gratis fra Google Bogsøgning. Men ville det ikke være bedre om vi var "herrer i eget hus", og selv fik kontrol over dette? Teknologien er forlængst på et sådant stade at der ingen undskyldning er for at gå i gang.
Som insider-oplysning, så går der meget hurtigt politik, penge og skubben-aben-rundt i det her, hver gang det bliver rejst. Jeg er ikke optimistisk hvad angår hastigheden af hvornår vi får digitaliseret vores højt besungne kulturskat. Der bliver snakket en masse. En masse kan se nytten af det. Men med en lettere omskrivning af et gammelt ordspog: Vejen til syltekrukken er brolagt med gode hensigtserklæringer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar