onsdag den 13. april 2011

1864 - set med samtidens udenlandske øjne.

Københavns Hovedbibliotek starter tema om krigen 1864. (Se Hovedbibliotekets 1864-temaside). Der er sket meget siden 1864. I 1864 var bibliotekerne og nationalstaterne i deres vorden. Nu har bibliotekerne fået konkurrence af internettet. Og nationalismen florerer, på trods af den såkaldte globalisering.

Var 1864 ikke blot en begivenhed i Danmark, men også i Europa? Nogle danske mener måske oven i købet at 1864 fik storpolitisk betydning helt indtil vore dage. I givet fald burde der så være skrevet en del om det. Det kan være besværligt at danne sig et indtryk af hvad der blev skrevet om det i udlandet, især i samtiden.

Bibliotekerne kan være behjælpelige. En hurtig søgning i Bibliotek.dk viser en del titler på Det Kongelige Biblioteks læsesal. Samt enkelte til låns fra Statsbiblioteket eller større sønderjyske biblioteker. Men hvorfor ikke bare prøve Google Bogsøgning? Jeg skal ikke trætte med hvordan. Blot nævne at det ikke er sådan ligetil at finde. Men ved lidt opfindsomhed hvad angår søgeord, og gentagne søgninger, lykkedes det mig at finde det nedenstående, indskrænket til fuldtekstbøger.


Tysk
Hvis du kan læse tysk, er der selvfølgelig en del monografier. Jeg har fundet overvældende mængder af fuldtekstbøger, måske fordi Bayerns Landsbibliothek har indskannet en del. Så det nedenstående er kun et lille udpluk.

Hvis vi tager den officielle side først, så er der tabslisterne fra generalstabslæge Doktor F. Læffler General-Bericht über den Gesundheitsdienst. Et kildemateriale til krigens lemlæstelser. Men selvfølgelig er der mange officerer iblandt kilderne. Oberst-Brigadier Rüstow disker op med murstensværkeDer Deutsch-Dänische Krieg 1864. En anonym k.k. Offizier skriver om Oesterreichish-Preussischer Krieg gegen Dänemark nach authentischen Quellen.

Søkrigen er bl.a. dækket af et værk skrevet af en anonym See-Offizier, Die Dänische Ostsee-Escadre 1864. Mens artilleriets rolle er beskrevet af den danske major Jonquieres i Die Dänische Artillerie und ihre Theilnahme am Kriege 1864. Jeg vil overlade det til historiekritikere at bedømme værdien af disse værker.

Tidsskriftet Österreichischen Miltärischen Zeitschrift skiller sig ud med flere artikler om emnet, og endog et temanummer, Der Krieg in Schleswig und Jütland im Jahre 1864. af en generalløjtnant ved generalstaben. Med tysk grundighed gives et helt enestående kildemateriale over den preussisk-østrigske hær og dennes manøvrer.

Så har nogle historikere naturligvis også skrevet om emnet. Der er fx Der Deutch-Dänische Krieg 1864. af Ferdinand Pflug. Den findes ikke på noget dansk bibliotek. Kun på Statsbiblioteket eller Det Kongelige Bibliotek som håndbog. Det samme gælder Th. FontaneDer Schleswig-Holsteinske Krig .

Tyske lærebøger som Lehrbuch der Weltgeschichte for gymnasiet (s. 436-444) fortæller om hvad den tyske ungdom vidste om krigen 1864. Den er udgivet 1870, få år efter begivenhederne.

Hvis du udvider søgningen til også at omfatte eksempelvisning, kommer bl.a. Walter Westphal Von Bornhöved bis zur Erstürmung der Düppeler Schantzen (2001). I denne kaldes 1864-krigen Befrielseskrigen. Ganske meget af bogen kan faktisk ses, men enkelte steder er der plukket 2 sider ud.
Så har jeg også helt undladt at nævne de mange tidsskriftartikler som også kommer frem ved søgning på fx Dänemark krieg 1864.

Engelsk
Af engelsk litteratur er det især journalister som præger søgningen. Daily Telegraphs Edward Dicey har skrevet The Scleswig-Holstein War. Mens Times-jounalisten Gallenga (hvis navn lyder ret italiensk) står for  journalistiske reportager i  The Invasion of Denmark in 1864. Bogens originaludgave er på Statsbiblioteket til udlån og Det Kongelige Bibliotek  ikke til udlån. Men der findes en dansk udgave, 2. Slesvigske Krig, som findes på en halv snes biblioteker i Sønderjylland.

En anden journalist, J. E. H. Skinner fra Daily news, skriver om The Tale of Danish Heroism. (Han blev hædret med Dannebrogsordenen, så partiskheden her er åbenbar). Den kan kun udlånes via Statsbiblioteket, eller ses på Det Kongelige Bibliotek.



Hvid du tager chancen med eksempelvisningsbøger, er det Bismarck's First War (2007) af Michael Embree. Du kan faktisk se ganske meget af bogen.

Andre sprog
Af mere "eksotiske" sprog har jeg på fransk fundet Guerre du Danemark en 1864. Den findes også i en dansk udgave. På spansk kan du se en oversættelse af den dansk-tysk-østrigske fredstaktat i Guerra entre Alemania, Prusia y Dinamarca. Med samt forskellige opgørelser over landenes militære styrker. Her har jeg så holdt mig til de sprog jeg lige kan søge på. Der kunne muligvis findes andre hvis du prøvede at søge på andre sprog end engelsk, tysk, fransk og spansk.

Artikler - Archive Search
Google Bogsøgning er ikke det eneste du kan prøve. Google News har en underafdeling for gamle avisartikler, mest fra USA. Det hedder Google Archive Search. Der er forskellige måder at søge her. Prøv fx med danish war schleswig. Fordelen ved Archive Search er at du kan frasortere betalingsartikler, samt indskrænke til bestemte tidsrum. Alene i 1864 er der angivet at være 200 gratis artikler. Bl.a. tager New York Times ikke betaling for gamle artikler. Så der er da lidt at gå i gang med. Det er i øvrigt langt bedre end hvad du kan gøre for Danmark. Der er ikke ret meget at hente på internettet hvad angår artikler på dansk.

Om dette for det første giver et godt indblik i hvad der reelt er skrevet om krigen 1864, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har sikkert ikke fundet alt, og desuden er der sikkert en masse som ikke er tilgængeligt digitalt. Og om det for det andet viser noget som helst om begivenhedens verdenspolitiske betydning, det vil jeg overlade til andre at tage stilling til.

Jeg synes dog at begyndere, og måske også fortsættere ud i emnet (og det er når alt kommer til alt nok hovedparten af Danmarks befolkning), er kommet ganske godt i gang. Indrømmet, det er ikke tyggemad det her. Ikke noget som de mere populære danske bøger om emnet. Men det er materiale til at efterprøve om det disse bøger skriver, nu også er rigtigt.

2 kommentarer:

Lenny sagde ...

Må sige, flot indlæg :)

hbj sagde ...

God vejledning. Tak. :-)