Det er sjældent jeg sådan går så meget op i hvordan oplægsholdere præsenterer deres oplæg. Men på ILI 2010 brugte en af dem, Susan Senese, fra University of Toronto et præsentationsprogram som på afgørende vis gjorde oplægget så meget mere spændende og illustrativt. Oplægget handlede om Drupal og hvordan dette kunne bruges af bibliotekerne (herom et senere indslag på webloggen). Men selve programmet hun brugte til at vise dette er værd at bemærke også: Prezy.
Specielt godt synes jeg om at jeg som tilhører aldrig mistede overblikket, således som man ofte gør i et præsentationsprogram. Også med få virkemidler formidlet programmet at fastholde i hvert fald min interesse for hele oplægget.
Derfor hermed en opfordring til at afprøve det. Det er nu ikke så nemt at bruge som et almindeligt præsentationsprogram som fx Power Point eller Google Præsentationer. Og de kan jo i sig selv være vanskelige nok at gå i gang med for en begynder. Men hvis du skal holde mange oplæg, er det absolut værd at forsøge sig med.
Jeg kan ikke rigtig fremvise nogle gode eksempler på noget jeg selv har lavet. Men der er rigeligt når først du er oprettet som bruger. Dette er nemlig den første formalitet du må overstå: Lav en konto. Prezi har en gratis udgave (public). Men der er hele to tilvalg som man kan betale for at få: Enjoy og Pro. Jeg har kun afprøvet Public. Ved at betale mere, kan du få flere bits at arbejde med og også nogle flere faciliteter.
Der er en kort introduktionsvideo så snart du har fået oprettet en konto. Her kan du se selve ideen bag Prezi. I stedet for det traditionelle slideshow, Power Point, Google Præsentation o. lign. er Prezi mere en slags virtuel tavle med hele overblikket. Hertil er knyttet et lille instrumentbræt hvor du hele tiden kan fokusere på det du vil vise, eller skubbe det uvæsentlige i baggrunden. Hele tiden har du dog overblikket over hvor du er henne og kan oven i købet tilføje undervejs.
Først fylder du de elementer du vil have på "tavlen". Det gør du med musen og med "zebraen". En iPod-lignende ring (med flere ringe iøvrigt). Du kan også bruge denne ring og en enkel redigerings menu til at tilpasse dine emner. Billeder fra din computer eller videoer fra fx YouTube can du tilføje ved at bruge "boblerne" øverst til venstre.
Herefter er det tid til at lave en "sti" gennem alle disse elementer. Brug Path, og klik på elementerne i rækkefølgen. Den kan iøvrigt nemt ændres igen.
Der er selvfølgelig en masse ting du skal vænne dig til, fx at føre musen ud til kanten for at få hjælpeværktøjsmenuerne frem. Samt en mængde andre ting. Men navigeringen er enkel, når først du har lært det og vænnet dig til det.
Til slut kan du så sætte gang i selv præsentation, igen via "boble"-menuen øverst til venstre.
Hvis videoen ikke er nok, kan du også bruge fanebladet Learn eller Explore for at se hvordan andre har gjort. Måske er det lidt uretfærdigt at sammenligne det med Power Point. Tænk snarere på det som en gammeldags kridttavle hvor gode lærere i gamle dage kunne fylde hele tavlen ud for at visualisere et emne. Det er i hvert fald hvad jeg får af tanker om. Men her altså forbedret med alle elektronikkens bedste sider: Evne til at fremhæve/nedtone, ændre, designe og videreudvikle. God fornøjelse.
Link
Prezi
Ingen kommentarer:
Send en kommentar