onsdag den 8. september 2010

Google Maps, Microsoft og Life Goes On

En af sommerens store historier var at Google Maps indsamlede forskellige private oplysninger med de vogne der kører rundt i alverdens byer og laver street view. Beskyldninger om "udspionering" og lignende lå lige for.
Foreløbigt er Google i England blevet frikendt for at have fået fat i væsentlige personlige data og for at have krænket folks privatliv. Derimod bliver Google kritiseret for at indsamle informationer. Det sidste har Google  erkendt var en fejl. Og en række erstatningssager er undervejs i kølvandet på den fejl. Ikke alene i England, men også USA.
Sagens stridspunkt er hvad Googles streetviewbiler gerne vil indsamle, og om hvad der kommer med oven i hatten. Oplysninger som Google ikke er interesseret i ifølge dem selv, men som blot er et biprodukt af indsamlingen. Google selv påstår at de indsamler fotoer, lokale WiFi-netværk og data til tredimensionale billeder. Dette er iøvrigt noget som mange andre end Google har gjort, længe før der var noget der hed Google Maps. fx Bing Maps.
Det er især om WiFi-netværket kritikken har koncentreret sig. WiFi netværk transmitterer forskellige informationer, bl.a. netværkets navn og MAC-adresse på fx WiFi-routere. Det bruger Google til at lave GPS-lignende funktioner så du fx på visse telefoner kan se hvor du er henne, afhængig af den nærmeste sender. Derimod indsamler Google ikke information fra disse netværk om brugerne af netværket. Googles fejl var ikke at infomere om hvilke oplysninger der blev indsamlet.
Google Maps er et af de mest populære produkter, og måske netop af den grund har Microsoft med Bing Maps taget konkurrencen op med digitale kort, Street Slide. Hensigten er at skabe panoramabilleder. Men indtil videre er teknikken kun i sin vorden, og det er næppe noget som i sin nuværende form vil give Google Maps konkurrence.
Google Maps har indtil for nyligt mest koncentreret sig om bilister. Men i USA er nu cykelruter blevet tilføjet. Det skulle også tage hensyn til høje stigninger og lignende. Der er forskellige kategorier af ruter: Kun for cyklister, cykelstier langs veje, og egnede til cykling, men uden egentlige cykelfaciliteter. 
Link
Googleblog.
Vi cykler til arbejde.
Googleblog. Om cykling.
Google European blog om street view.
Comon.
Comon.

Ingen kommentarer: