Google erhvervede midt i den danske juli-hedebølge Metaweb. Dette er officielt søgemaskinefirmaets seneste forsøg på at udvikle et semantisk søgesystem til korte svar på spørgsmål. Men som sådant er det ikke noget nyt: Søgemaskinen Ask er ligefrem levet af sådanne funktioner i årevis.
Så hvad kan grunden være? Googleblog siger at det er fordi Metaweb har en database med 12 millioner film, bøger, TV shows, geografiske lokaliteter, mm. Bag de lidt kryptiske formuleringer gemmer sig en base, Freebase. Det ser ud til at være et emnekatalog med en række ressourcer. Hvem der har udvalgt det, og til hvilket formål står mig ikke særlig klart. Det er sådan set nemt nok at gå til. Der er både en emneindgang, og en søgemulighed med gode forslag så snart du starter at skrive i søgefeltet.
Men så hører tilgængeligheden også op. Det er et udvalg af ressourcer som ikke umiddelbart giver nogen mening. Nogle er fuldtekst, mens andre er bibliografiske henvisninger eller leksikale artikler om en bestemt bog, film el. lign. Eller slet og ret henvisninger til andre ressourcer, som fx Wikipedia.
Måske ligger hemmeligheden i at bag Freebase står frivillige som leverer stoffet. Formålet med det hele er at finde den rette information til de rette læsere. Men dette formål er jo snart sagt hvad alle påstår at ville.
Eller ligger hemmeligheden i hvem der står bag? Ledelsen af Metaweb og Freebase er tilsyneladende nogle nørder fra de mest kendte universiteter i USA, Stanford, MIT og Yale. Så måske er formålet i sidste ende at støvsuge markedet for kloge hoveder. Denne form for "kannibalisme" er set før, og af andre firmaer. Tænk blot på Yahoo's opkøb af bl.a. All The Web, eller Ask af Teoma for år tilbage.
Tilsyneladende har Google valgt at skyde med spredehagl for at imødekomme dette behov. For over et år siden var det Google Squared fra Google Labs. Andre har været "lignende sider" og den nye venstremenu.
Links
Googleblog om Metaweb.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar