"Vi er helt klar over, at kommunerne samlet set ikke har været dygtige nok til at lave intelligente digitale borgervenlige selvbetjeningsløsninger - og den nærmest ubrugelige digitale signatur har bestemt ikke gjort opgaven lettere for os.”
Under 5 procent af borgernes ansøgninger til kommunerne sker ved digital selvbetjening. Resten sker ved besværlige papirskemaer. Herefter skal kommunens ansatte så i gang med at indtaste de selvsamme oplysninger i kommunens edb-system. Og det skyldes ikke at borgerne er uvillige, men at de simpelt hen ikke kan finde ud af det pga. kommunerne ikke har nogen borgervenlige selvbetjeningsløsninger.
Nogen umiddelbar løsning synes ikke forestående. Den kommende version af den digitale sugnatur kommer først i slutningen af 2009 uden at der er garanti for at den er bedre end den nuværende.
Computerworld er ikke så optimistisk som Carsten Jensen. De citerer eksperter for at hvor hver fjerde dansker i dag er digital analfabet, vil hele 72 procent af danskerne i 2012 være det. De støtter den påstand på en rapport fra Teknologisk Institut, udarbejdet for IT - og Telestyrelsen. Den betegner næsten 40 procent af danskerne digitale analfabeter. Det skyldes bl.a. at de teknologiske krav vokser hurtigere end afgangen af ældre, men også at der i skolen ikke sættes ind med indlæring af læse- og stavevanskeligheder. Og uden dem kan man så gøre den digitale signatur nok så nem at operere med.
Teknologisk Instituts undersøgelse viser, at 20 procent af danskerne aldrig bruger og stort set ikke ved hvordan man bruger en computer. Dertil kommer 18 procent der kan meget lidt når det gælder computeren. Det nærmer sig altså 40 % af danskerne der ikke er i stand til at bruge en computer.
Det eneste der gennem tiderne er sket er, at der er kommet flere rapporter. Den første slog alarm i 2005 og var også lavet af Teknologisk Institut. Nu kommer altså den næste. Som viser at der stort set ikke er sket noget. Skal vi mon om fire år se endnu en?
"Det er en politisk udfordring at få rettet op på den digitale kløft nu."
siger forbundssekretær hos Dansk Metal Per Påskesen. Han repræsenterer 25.000 medlemmer inden for it- og teleområdet.
I hvert fald har ministre og embedsfolk travlt med at flytte aben rundt til hinanden. Den skifter plads mellem finansminister Thor Pedersen, videnskabsminister Helge Sander og Lars Frelle Petersen fra Finansministeriets Digitale Taskforce. Alle har udsendt pressemeddelelser der roser at rapporterne gør det muligt at følge med i udviklingen. Skulle man være så ondskabsfuld at sammenligne med det gamle mundheld at alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det?
DR Harddisken interviewede forbundssekretær i 3F: Han slår et slag for hvad han kalder en "håndholdt indsats". Dvs. tage udgangspunkt i folk der hvor de er, og i deres færdigheder. Og her peger han på læse-staveproblemer. 38% af danskerne teknologiske analfabeter.
På internettet er der initiativer til at få borgerne på nettet. Men problemet er at det kræver at folk rent faktisk også kan lave de indledende manøvrer. Et af dem er det velmenende it-formidler. på siden kan du også give løsninger til hvordan det løses, og kommentere formidlingen.
Link
Version2.
Computerworld.
Harddisken.
It-formidler.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar