onsdag den 13. maj 2009

Status på Google Books

Mens vi venter på en endelig afgørelse om rettighederne i forbindelse med Google Books, oplyser Googleblog at Google har indgået en midlertidig aftale med nogle af forlagene. Indtil videre ligger der omkring 7 millioner bøger hvoraf 1 million kan ses i full preview og en anden million i fuldtekst.
Aftalen mellem Authors Guild, Association of American Publishers (AAP) og Google indeholder følgende:
  • Brugerne i USA vil få adgang til bøger som ikke længere er i handlen.
  • Der vil komme nye måder at skaffe/downloade bøger med ophavsret.
  • Særaftaler for skoler og universiteter i USA.
  • Særaftaler for specielt udpegede steder i USA, fx offentlige biblioteker.
  • Kompensation til forfattere og udgivere.
Google vil afsætte et beløb på 125 mio. US $. En hyppig kritik er at det er farligt at overlade det til et stort amerikansk firma at kontrollere denne del af kulturarven. Big brother, magtkoncentration er ord som ofte anvendes i den forbindelse. Men faktum er at materialer og informationer som vi ikke har haft adgang til før, nu bliver tilgængelige. Alle andre bogindskanningsprojekter er småprojekter i sammenligning med Google Books.
Når nu Google skyder penge i projektet,vil de så måske en dag vil forsøge at få disse igen? Fx ved at tage betaling fra bibliotekerne. Hertil siger Sergey Brin, at
“We did not think necessarily we could make money ... We just feel this is part of our core mission. There is fantastic information in books. Often when I do a search, what is in a book is miles ahead of what I find on a Web site.”
Og David Drummond, siger i New York Times, at
“If the price gets too high, we are simply not going to have libraries that can afford to purchase it.”
I maj måned kommenterede tre biblioteksorganisationer i USA, American Library Association (ALA), Association of College and Research Libraries (ACRL) og Association of Research Libraries (ARL) på den retlige afgørelse om Google Books, hovedsagelig for at få denne til nu også at overvåge at aftalen bliver overholdt.
De tre organisationer repræsenterer over 139.000 biblioteker og 350.000 bibliotekarer. De er især bekymrede for om de licenser som bibliotekerne betaler for, er i fare for at stige yderligere i pris, således som det har været tilfældet i lang tid. De er som sådan ikke imod aftalen i sig selv idet det er et fremskridt at trykte materialer også findes digitalt.
I aftalen indgår bl.a. at Google tilbyder gratis computeradgang i biblioteker i USA som såvel giver adgang til de gratis som de betalte materialer. Google vil herefter via en fond betale til eventuelle forfattere og ophavsretindehavere.
Google har kommenteret uden egentlig at give noget svar, men blot noteret at organisationer ikke som sådan er imod aftalen. I stedet bedyrer Google at de er interesserede i at give adgang til millioner af bøger.
Google har indskannet bøger siden 2004 og har et kæmpeforspring i forhold til alle mulige andre der enten er igang eller har planer om at indskanne. Ydermere er der ikke udsigt til at nogen for alvor vil kunne komme tilsvarende op i gear. Hvilket understreger de store interesser der er på spil. I indeværende stund optrapper Google ydermere indskanningen på Oxford University Library og andre større biblioteker verden over.
Link
ALA.
Cnet.
ALA Dokument.
New York times.
Search engine Land.
Pandia Post.
Googles patent for skanning af bøger.

Ingen kommentarer: