fredag den 6. februar 2009

Google Knol

Midt i januar havde Google Knol fået uploaded dokument nummer 100.000. Knols koncept er at det skal være autoritative artikler skrevet af nøglepersoner om et hvilket som helst emne. Forfatterne kan dog også give adgang til at andre kan rette eller tilføje i deres dokumenter.
Google har ved nogle dokumenter gjort det muligt at få teksten læst op som mp3 fil. Det er led i et eksperiment med Audio Playback.
Knol er stadig under udvikling, og de sparsomme evalueringer peger på mange forskellige mangler ved den.
Det er meget vanskeligt som dansker at finde ud af nytten af Knol. Jeg har prøvet den sædvanlige søgning med og det for at finde danske dokumenter. Ikke overraskende fandt jeg kun norske.
Dette ligger meget vel i tråd med at Danmark må ligge i top ti hvad angår berøringsangst med internettet. Stort set ingen, og slet ikke forskere, lægger noget på internettet, med mindre det er belagt med restriktioner som kan være økonomiske eller i form af uigennemskuelige brugergrænseflader.
Men tilfældige søgninger synes at pege på at mange dokumenter i virkeligheden mere ligner leksikonartikler. Mens andre er små afhandlinger. Bl.a. inden for medicin ligger der mange udførlige dokumenter, prøv fx med diabetes.Her er en meget lang artikel, nærmest en afhandling, om diabetes. Du kan se den oprindelige ophavskvinde til dokumentet, og også at en dansker har bidraget med nogle oplysninger. Et af de sjældne tilfælde hvor vores landsmænd deler ud af deres viden på internettet.
Knol er en database som er afhængig af om den kan tiltrække forskere eller bare eksperter til at bruge den som opsamlingsbase. Hvis den kan, bliver dette et meget spændende udviklingsprodukt fra Google.
Link
Googleblog.
Google Blogoscoped.
Google Blogoscoped. Om tale.

Ingen kommentarer: