Hvordan ser du ud i dag med internettet? Lad os tage et par ture rundt i landskabet. Med to så forskellige udgangspunkter som at skulle skrive en opgave om Cubakrisen og at finde uddybede turistinformationer om Brønderslev (af alle byer).
Generelle søgemaskiner - Google, Yahoo, Exalead, Live Search ....
Første station er naturligvis (havde jeg nær sagt, og skrev det også) Google. Her har de fleste fundet ud af at quick & dirty søgninger er gode hvis du bare lige skal have noget meget hurtigt noget. Såvel på Brønderslev som på Cubakrisen vil sådanne søgninger ofte lede til:
- En central overordnet side.
- En artikel fra Wikipedia eller et andet leksikon.
- Finde eventuelle stavefejl.
- På første side henvise til specialsøgemaskiner som Nyheder, kort, video, billeder eller andre.
Hvad du end vælger er der nogle få men effektive trick til at forbedre søgningen:
- Brug altid søgeoperatoren OR.
- Indskrænk til at søge i titler.
- Hiv de sidstsorterede fund frem med filetype-afgrænsninger. Pdf borger for det meste for seriøse dokumenter, ppt for mere oversigtlige mens xls for statistik og tal.
cubakrisen OR "cuban missile crisis".
intitle:cubakrisen OR intitle:"cuban missile crisis".
cubakrisen OR "cuban missile crisis" filetype:pdf.
brønderslev filetype:xls.
Websøgninger er meget generelle, tit så generelle at de ikke rigtigt bringer noget ud over de(t) første fund. Du kunne også havde besøgt Yahoo for at få nogle andre tophits. Eller bruge en anden type søgemaskine som fx Exalead. Brug endelig også browserens muligheder for at søge i flere søgemaskiner på skift.
Sprog ingen hindring...
Endelig er der ingen grund til at holde sig tilbage hvad angår internationale hjemmesider. Med Google Translate har du et redskab til ikke bare at oversætte fundne hjemmesider, men også til at oversætte danske sætninger til andre sprog, så du kan søge på disse. Google Translate vil oversætte Cubakrisen til Cuban Missile Crisis, en korrekt, men for engelskukyndige vist ikke helt forventet oversættelse. Derimod går det ikke så godt for Brønderslev. Her oversætter den ordet til Ballarat. Helt i skoven, men til gengæld har du så mulighed for at lave dit eget gæt, både med det nærliggende Bronderslev og med dansk ø, Brønderslev.
Vær opmærksom på at Googles søgemaskiner og de fleste store udenlandske modsat danske databaser er meget tolerante over for stavefejl.
Specielle søgemaskiner
Eller bruge de mange specialsøgemaskiner. De er indrettet efter dine behov.
Er du ude efter turistinformationer er Google Video (YouTube) og billedsøgemaskiner oplagte. Google Billeder er en mulighed, men vil du gerne have en mere personlig 'approach' kan du bruge Picasa (også Google) og Flickr da mange turister fra mange lande lægger deres billeder ud. I Flickr kan du være så heldig at ramme ind i et fotoalbum du så kan bladre igennem. Flickr giver flere hundrede billeder fra lokale steder i Brønderslev, mens dette absolut ikke er stedet at finde fotoer om cubakrisen. Omvendt er YouTube's videoer i Brønderslevs tilfælde ikke imponerende, mens de er det for cubakrisen, eller samme i Google Video (på engelsk).
Hvis der er tale om kort desuden Google Maps eller Virtual Earth. Førstnævnte har også mulighed for at se om der skulle være nogen ved at klikke på More, og på Photos vil der komme nogle markeringer af hvor der er taget fotoer. Du kan faktisk nærmest se folk på gaden og parkerede biler i byen.
Men det kunne også være klogt at se om der er sket noget ved at bruge nyhedssøgemaskiner. Her er Google News ikke særlig god, brug i stedet Yahoo News. De fleste nyhedssøgemaskiner kan sortere kronologisk.
Hvis du har god tid kan du helt spare dig for søgninger og i stedet lave en alert på de forskellige søgemaskiner. Både Google og Yahoo har righoldige muligheder for at lave alerts på websøgninger, nyhedssøgninger, video osv. Er du interesseret i nyhedsartikler fra gamle dage, har Google News Archive righoldige muligheder, og den kan godt finde ud af at lave ø om til o. Der ligger adskillige danske medier i Archive. Hvis der er nogle websteder du bruger igen og igen, kan du lave din egen søgemaskine CSE. Disse kan du indstille til at søge på bestemte steder, men også inddrage webben generelt med dine udvalgte sider prioriteret.
Disse mere officielle nyhedsmedier kan så suppleres af de mere alternative i weblogs. Igen mange muligheder, men Google Blogsearch er ganske udmærket, ligesom Technorati. Weblogs skal ganske vist kildemæssigt tages med et stort gran salt, men som lokale "brevduer" er de uovertrufne.
Alt efter emner er der også noget at hente i onlinebøger. Disse kan bl.a. søges på Google Books.
Det sociale ....
De sociale netværk er en anden mulighed.
- Google Groups og Yahoo Answers, er steder hvor du kan spørge om alt muligt, og også søge i hvad andre før dig har spurgt om.
- Facebook har mange grupper og fællesskaber. For Brønderslev er der over 100 interessegrupper om forskellige mest centreret om forskellige institutioner som fx skoler.
- Men der er også andre som fx Orkut.
- Eller for de mere fagligt orienterede er der LinkedIn.
1 kommentar:
Erik er på banen igen! God og præcis gennemgang af hvordan en søgning på nettet skal laves??
Send en kommentar