torsdag den 12. juni 2008

Kildekritik via domænekontrol

Kildekritik er et af nøgleproblemerne når du skal bruge oplysninger. Og her er en websides ophav god at kende. I midten af april vendte en gammelkendt kommando i Google tilbage: whois. Den eksisterede ganske kort tilbage i januar 2004. Men nu ser det ud som om at den er kommet for at blive.Her er søgt på bagmændene for Københavns Kommunes hjemmesider. Et klik vil føre til en søgning i Domain Tools.
Det er nødvendigt at kende lidt til domænekontrol. Normalt vil det kun være muligt at søge på domænenavn et led til venstre for topdomænet. Du kan altså godt søge på kk.dk (whois kk.dk), men ikke på bibliotek.kk.dk. Hvilket er logisk nok da Københavns Kommune står bag alle forvaltningers hjemmesider. Men det kræver altså at du holder dig til hovedindehaveren, hvilket måske kan virke irriterende.
Domænekontrol er altså kun domænekontrol, og det er ikke normalt at et domænet har forskellige ejere, altså i eksemplet at Københavns Biblioteker har en anden ejer end Københavns Kommune. Informationerne stammer fra Domain Tools website, og søgninger skal fortsættte her. Bemærk at det kun virker i .com-udgaven, altså ikke i den danske GUI.
Men der er også andre du kan prøve. De mest kendte af anerkendte som prøver at gøre det er
Alexa. Den er godt nok lavet af brugerne af Alexa's værktøjslinje. Andre er Quantcast (dækker dog kun USA), Compete, Hitwise (koster penge, men betragtes som en af de bedre), ComScore m.fl. De står alle nærmere beskrevet i nedenstående link.
Link
Pandia Post.
Google Blogoscoped.

Ingen kommentarer: