tirsdag den 8. januar 2008

Google ifølge Norvig

Peter Norvig er Googles forskningsleder for søgning med speciale i kunstig intelligens. I Technology Review fortæller han ganske kort om Googles udvikling de seneste ti år og spår lidt om fremtiden.
Han påpeger at mens Googles udseende ikke har ændret sig så meget, så har til gengæld mængden af webmaterialer, både hvad angår internetsider og nye materialetyper: Video, billeder, weblogs og andre filformater. Derudover går det hurtigere med at opdatere databasen. Hvor man før i tiden opfattede internettet som et slags bibliotekskatalog, ser man det nu mere som et superaktuelt medie.
Han afslører også at Googles succeskriterie afhænger af om brugerne opfører sig som om de er tilfreds med et af de første resultater, og altså ikke kigger nærmere på resultaterne længere nede på listen, og om de omformulerer søgningen. Hvis de gør det, så er de ikke tilfreds med resultatet.
Lidt overraskende afslører han også at Google har testpersoner som vurderer tilfældige specifikke søgninger. De vurderer spam og dårlige fund, ligesom de engang imellem inviterer folk ind eller tager ud til folk selv. Overraskende fordi jeg ellers troede at Google satsede meget entydigt på automatik fremfor indblanding fra menneskehånd og -ånd.
Desværre kommer han ikke med noget opmuntrende i forbindelse med hverdagssprog og søgning. Mon det problem dog nogensinde bliver løst? Ikke engang i teorien er det nemt at formulere noget fornuftigt.
Til gengæld mener Norvig at vi i fremtiden vil se flere opdelinger på specifikke indholdstyper, sproggenkendelse og forskellige applikationer til telefoner.
Link
Technolocy Review.

Ingen kommentarer: