tirsdag den 13. marts 2007

Lovlige billeder

Det er nemt at finde billeder på internettet. Men hvornår må du bruge dem, og hvornår er du i konflikt med ophavsretten? Og hvordan redigere i dem? Google Blogoscoped har en længere redegørelse for hvordan du skal gøre. Mange af rådene gælder dog ikke Blogger.
Internetsøgning har valgt at bruge Creative Commons som ophavsretsgrundlag. Uanset hvad du vælger af ophavsret, så mener jeg at det er god kotyme at angive det på din weblog eller hjemmeside, så folk slipper for at skulle kontakte dig. Det kan jo være at det i mellemtiden er blevet uaktuelt..
Blogoscoped’s første råd er også at bruge billeder fra steder med Creative Commons, såsom Flickr. Her ligger fotoer som privatpersoner har lagt ud og som kan bruges efter forskellige betingelser. Bl.a. at respektere Creative Commons og nævne fotoets indehaver.
Hvis du gerne vil have at andre skal bruge dine billeder, er det en god ide at lave dem i en kvalitet, så andre kan zoome ind på. Det går dog ikke på Blog ger, som automatisk formindsker dine billeder.
Før du overhovedet overvejer at bruge et billede, så overvej om det overhovedet er nødvendigt med et billede. Skærmprint fx De ændrer sig hele tiden. Måske kunne du bare nøjes med et link i form af en søgning, hvis du ønsker at vise noget som reelt sker. På den anden side, så kan dit billede også bidrage som arkiv for hvordan tingene engang så ud.
Vær opmærksom når du bruger billeder uploaded fra fx Flickr. De ændrer måske på deres betingelser. Eller den er nede. I givet fald vil billedet ikke være tilgængeligt.
Overvej også kompositionen nøje. Det er vigtigt at få kontekst med. Hvis et billede kommer for tæt på, kan de der ser det måske ikke umiddelbart se hvad meningen med det er. Omvendt, så pas også på med at zoome så meget ud at det er umuligt at se og forstå den detalje som du ønsker at vise.
Brug ikoner til at skabe kontinuitet. Brug fx Internetsøgnings blå overskrift, hvis du omtaler den tit. Hvad måske ikke så mange gør, men så i hvert fald Google’s logo, hver gang du omtaler Google. Ok, det gør jeg ikke på denne blog. Men jeg er langt fra perfekt, og dertil lidt doven.
Anvend de forskellige billedfiltyper efter hvad de er gode til. (GIF, JPEG og P NG). JPEG til footer, PNG (reducer til 256) til stregtegninger, tegneserier og simple skærmprint og endelig GIF.
Lav et billede selv. Det behøver ikke at være en Rembrandt. Ofte giver et ubehjælpeligt personligt billede karakter.
Hvis en skærmprint kun er I sort/hvis med tekst, så lave en ramme udenom., eller lav en gråtonet baggrund. Blogger laver automatisk en ramme uden om billeder.
Lad være med at bruge billedlink til andre websteder. Det kan irritere denne webserver, og desuden: Hvad sker der når billederne bliver fjernet ell er måske bliver erstattet af et helt andet (og uønsket) billede?

For egen regning vil jeg også tilføje at langt det meste kan foregå på ganske ukomplicerede billedprogrammer som det gratis Irfanview.
Alle disse råd vil du se brudt gang på gang her på Blogger, netop fordi billedredigering sker automatisk, men jeg kan genkende mange af rådene fra når jeg laver Google-Guide og Internetvejledning. Billeder er vigtige.
Link
Artikel i Google Blogoscoped.
Flickr, se terms of services
Irfanview Billedredigeringsprogram.

Ingen kommentarer: