mandag den 12. marts 2007

Censur på internettet

Fra tid til anden dukker spørgsmålet om søgemaskinerne censurerer op. Altså fænomenet med at de af politiske eller lovgivningsmæssige årsager fjerner resultater. Kendteste eksempel er naturligvis Kina, men der er også småsager fra Tyskland og Frankrig. Google Blogoscoped har lavet en lang og udførlig redegørelse (spørgsmål og svar). Her er nogle hovedpunkter. Interesserede kan læse den fulde artikel.
Alle store søgemaskiner som Google, Yahoo, MSN og andre censurerer i en eller anden form i forskellige lande. En gang imellem også internationalt. I Tyskland drejer det sig om nazi-sider, i USA børnepornosider og i Kina sider fra menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch.
De fjerner også resultater af andre årsager end censur. Fx af hensyn til ophavsret eller fordi de overtræder Google’s webmaster-retningslinjer (fx hvis de har skjulte emneord som er synlige for søgerobotten, men ikke brugerne). Derudover kan brugerne selv slå SafeSearch til. Og endelig kan der være advarsler på YouTube og Blogspot før visse sider vises.
Det er umuligt at sige noget om omfanget af censuren. Ingen af søgemaskinerne vil ud med tallet, og sammenligninger mellem søgninger i Google Kina med Google International er ikke pålidelige fordi opgørelsen over resultater er det. Blogoscopes egne tal mener jeg er vildt overdrevne. Jeg har ofte fundet at det reelle antal sider sammenlignet med det som Google opgiver kan være helt ned til 1/10 af antallet.
Der er eksempler på censur ikke blot på den almindelig websøgning, men også på nyheder, billeder, grupper og kort.
Google gør opmærksom på når der er censur. Det fremgår nederst under søgeresultaterne med teksten “In response to a legal request submitted to Google, we have removed N result(s) from this page. If you wish, you may read more about the request at ChillingEffects.org”, “In response to a legal complaint we received, we have removed one or more messages. If you wish, you may read the legal complaint,” eller “In compliance with local laws and policies, some search results are not showing.” MSN skriver på tilsvarende vis “Some of the results have been removed”. Hvorimod Yahoo ikke længere gør det.
Selvom du altså kan se hvornår der er blevet censureret, vil Google ikke fortælle hvordan og efter hvilke retningslinjer det foregår. Men i specielt dette spørgsmål synes søgemaskinerne at have en fælles holdning, og kritiserer ikke hinandens praksis hvad angår Kina.
Hvad angår censur er der i dag to forskellige retninger: Censur er afskyelig, men ud af to onder…. Eller at censur skal undgås for enhver pris. Generelt er holdningerne delte, selv hvad angår Kina, men generelt er menneskerettighedsorganisationerne imod søgemaskinernes praksis. Søgemaskineweblogs er noget mere afdæmpede, men stadig kritiske.
Link
Artikel i Google Blogoscoped.

Ingen kommentarer: