onsdag den 14. marts 2007

Billedsøgning på forskellige sprog

Normalt kan det betale sig at bruge engelske ord til at lave billedsøgning. Hvis du fx skal have et billede af en abe og bruge Googles billedsøgning, vil du få en masse billeder af Abraham Lincoln, eller andre Abraham’er, fordi Abe er en yndet forkortelse af deres navne. Her vil en søgning med monkey give et ganske andet og bedre resultat.
Men nogen gange kan det godt betale sig at søge på andre sprog. Fx hvis du er interesseret i at finde billeder fra bestemte lande. For billedteksterne vil jo så typisk være på det sprog. Der findes flere forskellige muligheder. Udover naturligvis søgemaskinernes oversættelsesredskaber.
Et af dem er Babelplex. En søgning på Google på Library vil give en masse billeder, men hvis du fx gerne vil have billeder af kinesiske biblioteker, så er det bedre at bruge det kinesiske ord for bibliotek. I Babelplex kan du oversætte ordet Library til kinesisk. Selvfølgelig vil de kinesiske tegn være det rene volapyk for alle der ikke forstår at læse kinesisk. Men det er også ligegyldigt. Kopier bare tegnene over i fx Google billedsøgning, og lav en ny søgning. Bingo får du en hel anden søgning. Stadig de fleste på billeder fra biblioteker, men nu tydeligvis af en helt anden slags end på det engelske ord library.
I den mere kuriøse ende kan du prøve med Denmark. Det giver i den engelske og japanske søgning en masse kort over Danmark. En tilsvarede søgning på kinesisk giver en masse billeder af den lille havfrue og kongehuset. Heroverfor viser en søgning på arabisk ganske mange billeder af flagafbrændinger. Og endelig ser det ud til at spanierne forbinder Danmark med fodbold.
Værsgo, fordomme om Danmark præsenteret på eksemplariske vis.
Link
Babelplex.
Google Language Tools.
Babelfish.

Ingen kommentarer: