lørdag den 17. marts 2007

Internettets elite – ifølge Page Rank

Google sorterer søgeresultater efter en bestemt algoritme, det patenterede Page Rank. Det er den som populært kan ses i Googles værkstøjslinje til browsere når du har en side åben. Skalaen går fra 1 til 10. Men hvor mange er der egentligt øverst oppe? Der hvor mange webmastere vist godt kunne tænke sig at deres hjemmeside endte?
Det er der ikke nogen som ved udover Google selv, og de holder det hemmeligt. Så derfor er det op til ihærdige forskere at undersøge det, og det er der selvfølgelig nogen der har gjort. At være i besiddelse af PR 10 er næsten som at være kåret som internettets konge og dronninger. Men også PR 9 er ærefuldt. Desværre er opgørelsen af den sidste type naturligvis yderst vanskelig.
Metoden er at søge på helt almindelige emneord som http, www, the, a m.fl. Denne metode viser at der er knap en snes domæner med PR 10. Ikke overraskende er der mange computerfirmaer i USA iblandt. Adobe.com, Apache.org, Apple.com, Cisco.com, IBM.com, Macromedia.com, Macromedia, Microsoft, Real.com, StatCounter.com, W3.org og ikke at forglemme Google selv.
Men derudover også en række institutioner i USA: Whitehouse.gov (Det Hvide Hus), CSAIL (MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) og også MIT selv, Energy.gov (United States Department of Energy), NASA.gov, NSF.gov (National Science Foundation).
Af sider ikke hjemmehørende i USA er der ERCIM.org (European Research Consortium for Informatics and Mathematics), Keio.ac.jp (Keio University, Tokyo, Japan).
Listen over sider med PageRank 9 omfatter knap 150 sider, og bekræfter blot billedet fra siderne med PR 10, om end så mindre kendte firmaer. Dog er nu også repræsenteret flere universiteter og online butikker som Amazon, Barnes And Noble og eBay, Medier.
For biblioteksfolk vil det måske være en glæde at se LOC.gov (Library of Congress) her.
Af overraskelser (ihvertfald for mig) var at se CreativeCommons.org, HUJI.ac.il (Hebrew University, Jerusalem) af alle ikke-amerikanske universiteter sammen med OX.ac.uk (University of Oxford) samt at WHO.int (World Health Organization) var repræsenteret, men ikke FN.
Link
Liste over Page Rank 9 og 10.

Ingen kommentarer: