Yahoo News sagsøgt i Belgien
Først Google og Microsoft, nu Yahoo: Belgiske aviser mener at Yahoo overtræder ophavsretten ved at arkivere nyheder. Copiepresse har hyret nogle advokater til via domstolene at få Yahoo til at fjerne linkene til de arkiverede historier. Konkret drejer det sig om de ’cache’-link som gør det muligt for brugere af Yahoo News at se ’gamle’ arkiverede nyheder. Noget ellers kun abonnenter kan få lov til.Tidligere har Microsoft lavet en aftale med Copiepresse om at fjerne visse links til franske og belgiske aviser fra Live Search. Og Google blev i september dømt til at fjerne resultater fra Copiepresse (den sag er appelleret), og Agence France Presse har ligeledes sagsøgt Google for overtrædelser af ophavsretten.
Lignende sager kører i Norge vedrørende billeder og i Danmark. Det er spørgsmålet om disse retssager gavner avisernes sag. Hvis Google, Yahoo og Microsoft efterhånden får oparbejdet så meget andet materiale og nyheder fra eller om de pågældende lande, vil de bare kunne ignorere sagsøgerne og fjerne alle links. Herefter vil disse aviser pludselig stå i en helt anden situation: At de skal til at tigge om at blive arkiveret i søgemaskinerne igen.
Det hele kan ende med en magtkamp mellem de aviser som gerne vil være i søgemaskinernes indekser, og de som ikke vil. Og det hele kunne være undgået fordi søgemaskinerne selv har anvist metoder til hvordan aviserne får optaget nyhederne i søgemaskinerne.
Denne magtkamp vil sandsynligvis falde ud til avisernes fordel i små lande som Belgien, Norge og Danmark hvor avismarkedet er lille, mens det vil falde ud til søgemaskinernes fordel i større lande, hvor mange aviser er ligeglade med om søgemaskinerne arkiverer deres nyheder.
Enden på hele denne polemik kan også blive, at søgemaskinerne ikke finder det værd at beskæftige sig med små landes aviser. Hvilket vil isolere disse lande internationalt. Og gøre det svært for forbrugerne at forstå, at de godt kan finde nyheder om Danmark i fx aviser fra USA og England, men ikke fra Danmark.
Hvis det sidste bliver tilfældet, vil aviserne miste de besøgende som finder frem til avisernes websider via søgemaskinere. Hvor mange det er, er uvist. Men det er formentligt en ganske betydelig mængde besøgende. En undersøgelse som Search Engine Watch lavede, viser at omkring 22 % af trafikken stammer fra søgemaskinerne.
Link
Technewsworld.
Cnet.
Earth Times.
Zdnet.
It-World.
AFP.
Search Engine Watch.
Search Engine Watch.
Search Engine Watch.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar