lørdag den 23. december 2006

Nyhedsundersøgelse med sideeffekter

Enkeltbegivenheder er gode til at lave øjebliksanalyser af hvad søgemaskinernes nyhedssøgning kan bruges til. Morten Andersens rekord i fodboldligaen i USA i flest scorede mål gav inspiration til at prøve at undersøge om den danske selvforståelse også står mål med det billede nyheder fra USA giver af sportsmanden. De danske medier omtaler udelukkende Morten Andersen fordi han er af dansk afstamning. Men gælder det samme i USA?
Morten Andersen er ud over at være dansker også 46 år. En høj alder for en sportsmand og han har oven i købet ambitioner om at blive den første aktive professionelle sportsmand på 50 år. Han ser ud til at have gode chancer for at nå det mål.
Men tilbage til undersøgelsen. Jeg satte mig for at lave en søgning på nyhedstjenesterne hos Google og Yahoo på søgeordet Morten Andersen. De ville givetvis alle dreje sig om rekorden. Hvilket også viste sig at være rigtigt. Men derudover var der lidt sideeffekter af testen:
  • Over halvdelen af de første 50 fund viste sig at bestå af enslydende meddelelser fra 2 nyhedsbureauer. Lidt a la lokalavisernes praksis herhjemme. Et irriterende støjelement
  • Der var overraskende mange døde links imellem. Jeg har ikke regelmæssigt søgt nyheder for nyligt, men det overraskede mig at man ikke har fået udryddet det begynderfænomen endnu. Kan selvfølelig have været uheldig.
  • Yahoo News falder mere i min smag end Google News, men prøv selv!
Tilbage til undersøgelsen. Den gav ikke noget klart billede. Halvdelen omtalte slet ikke hans danske baggrund. De steder hvor han blev omtalt stod der ”The Great Dane”, og det viste sig mere at fokusere på at Brian Mikkelsen havde sendt en hilsen til Morten Andersen, og ”Native of Denmark”.
Derimod stod der altid at han var 46 år, og den tidligere rekordindehaver var ligeledes nævnt. Så alder var i dette tilfælde mere interessant at nævne end hans danske tilhørsforhold.

Ingen kommentarer: