torsdag den 7. december 2006

Er stålormen truet? (Julegrublerier)

Familien Paulsen har købt et dejligt hus på landet, og datteren Mathilde er vildt begejstret. En aften kommer hun stolt hjem med en død stålorm. ”Se hvad jeg gik på jagt efter og dræbte i dag”, forkynder hun glædestrålende sine lamslåede forældre.
Mor er selvfølgelig dybt bekymret. ”Kære Mathilde, dyr er altså fredet. Du kan ikke bare slå alle mulige ihjel. De bliver udryddet”. Og så er der gang i debatten mellem forældrene om stålormen nu også er truet eller ej, mens Mathilde står med tårer i øjnene over at have skabt så megen postyr.
Men naboens datter Emilie ved bedre. ”Kender I slet ikke til internettet derovre i storbyen? I kan da bare slå det op på Google" mener hun. Og det gør hun så. Hun skriver truede dyrearter i Danmark. Og så er det bare med at kigge listen igennem. ”Sikke noget bras der kommer frem”, siger forældrene. Men allerede et par fund nede er Danmarks Miljøundersøgelser. ”Det er da godt nok, og de snakker om en rødliste over truede arter i Danmark, se der er også et link til listen.” Stålormen er et krybdyr, så meget lærer byboerne. Og stålormen er også omtalt. Heldigvis er den ikke truet , så Mathilde kan tørre tårerne væk igen.
På samme liste finder de iøvrigt ud af at den ulækre bille som kravlede rundt ude i bryggerset er en næsehornsbille. Og så kan de i stedet blive bekymret for den.

Ingen kommentarer: