mandag den 27. november 2006

Dybe links – endnu engang

En af de mere spændende emner pt. på internettet er ophavsretten. Internettet gør information tilgængelig for alle. Men det betyder åbenbart ikke – ifølge mange landes lovgivning – at søgemaskiner som Google kan indeksere det uden videre.
Internetsøgning har den 18. september og 24. september skrevet om Google News’ problemer med belgiske myndigheder. Også i Danmark er der lignende problemer (se Internetsøgning 20. november). At søgemaskinerne indekserer de flygtige nyheder på avisernes hjemmesider er der ingen tvivl om. Yahoo’s danske udgave gør det, har gjort det i årevis, og ingen har mig bekendt hidtil klaget over det. Prøv fx en søgning på ungdomshuset, og der kommer artikler fra danske aviser.
Google har valgt at respektere de enkelte landes love. I stedet forsøger søgemaskinen sig med aftaler med de nationale organisationer. Senest ifølge New York Times med organisationer for de belgiske journalister og fotografer. Indtil videre vil Google ikke ud med detaljerne i aftalen, fx om der bliver betalt for indekseringen. Det falder i forlængelse af en aftale med Agence France Presse i Frankrig.
Sagen i Belgien er dog ikke slut endnu. En endelig afgørelse skulle falde i januar.
Links
New York Times om Belgien-sagen.
Internetsøgning om Belgien-sagen, 18. september og 24. september.
Internetsøgning om Google News i Danmark.

Ingen kommentarer: