mandag den 23. oktober 2006

Googles køb af YouTube

Googles opkøb af YouTube for den nette sum af knap 2 mia. dollars har skabt en mængde spekulationer. YouTube er en vært for videoer. Og det er formentligt dens base af videoer som Google har været interesseret i at få kontrollen over.
Yahoo har også en meget omfattende mængde videoer, og har endog gjort søgemuligheden synlig i et faneblad over søgelinjen. Så alt i alt opruster søgemaskinerne gevaldigt på videoområdet. Måske er bibliotekernes sparsomme videosamlinger ved at blive udkonkurreret af disse gratis onlinesamlinger. I hvert fald er videoerne så belagt med restriktioner at det kun er de færreste som når ud på bibliotekerne. Og søgemaskinernes videosamlinger vil hurtigt kunne gå hen og vise sig at være både kvantitativt større og kvalitativt bedre. Det er et velkendt problem at de mest efterspurgte videoer alligevel sjældent vil kunne fås via bibliotekerne.
John Batelle har samlet en række forskellige gisninger og synspunkter, og lavet et lille resume over hvad de går ud på.
Derudover har han også interviewet Fred von Lohmann. YouTube bliver som i sin tid Napster af visse kredse anklaget for at overtræde ophavsretslovgivningen, bare på videoområdet i stedet for musikområdet. Von Lohmann vil ikke afvise at YouTube gør det, men mener dog at de stadig bevæger sig inden for lovgivningens rammer.
Link
John Batelle interview.
John Batelle artikel.
Columbia Law School professor Tim Wu om Google Books.
Jonathan Band om ophavsret.
President of the University of Michigan.
Yahoo. Se faneblad Video.

1 kommentar:

Søren Johannessen sagde ...

Lidt ekstra information om YouTube

YouTube sletter 30.000 video-klip efter pres (23/10)
http://www.computerworld.dk/art/36214

og (19/10)
Hemmelige partnere i YouTube-salget
ttp://www.computerworld.dk/art/36173