onsdag den 6. september 2006

Google News arkivsøgning

Google News har lanceret en i teorien smart måde at ordne artiklerne: Tidslinjer, så du får et historisk kronologisk overblik. Søgningen omfatter såvel de frit tilgængelige artikler som artikler som det kun er muligt at få adgang til mod betaling.
Det hele foregår maskinelt, så det er vigtigt at kende sorteringen af artiklerne. De historisk interessant kommer først, ifølge Googles egen præsentation. Hvordan det så foregår i praksis, vides ikke. Det ser ud til at det er datoen for offentliggørelse af artiklen. Det gør det jo unægtelig noget problematisk: en artikel om begivenheder i 1980’erne kan jo udmærket være skrevet flere årtier efter.
Bl.a. søger den i New York Times, The Wall Street Journal, Time magazine, The Washington Pos og Guardian (UK). For nogel af den 200 år tilbage i tiden. Ligeledes har LexisNexis, Factiva og HighBeam åbnet op for godteposen og lagt dele af deres databaser over i Google News.
Der er to visninger.
Den ene visning viser det samlede resultat. Det er så meningen, at du kan afgrænse til bestemte tidsrum ved at klikke på årstallene i venstremenuen. Den viser også nogle af kilderne (aviser).
Den anden visning viser en tidslinje med et betydeligt antal færre poster. De starter med de ældste. Jeg håber at Google også giver en mulighed i fremtiden for omvendt kronologi.
Men trods alle forbehold er dette dog en markant forbedring af nyhedssortering.
Prøv også andre søgninger som ”anders fogh rasmussen”.
Er der så danske artikler med? Brug den avancerede søgning og indstil den på Danish. Søg derefter med og det.En speciel søgning på to danske ord som er næsten unikt danske og som samtidig forekommer i stort set alle artikler. Det giver et udblik i hvor mange artikler der er.
Men også specifikke søgninger giver resultat. Prøv igen med ”anders fogh rasmussen” og der kommer artikler ud fra Politiken. Helt tilbage til 1992. Men lad være med at prøve at åbne. Det er betalingsdatabaser, og du roder dig hurtigt ud i noget betalings noget. Hold øje med om der står Subscription ved posterne. I dette tilfælde drejer det sig om en database som hedder Nespaper Archive. De oplyser at have over 45 mio. artikler i basen.
Link
Google News Arkivsøgning.
Om Google News Arkivsøgning.
Om arkivsøgning i Google-Guide.
Yahoo News om Google News.

Ingen kommentarer: