søndag den 18. juni 2006

Googles censurliste for Kina?

Philipp Lenssen på Google Blogoscoped har lavet en omfattende søgning på 10.000 ord (hvordan det så kan lade sig gøre) og afprøvet dem på den kinesiske udgave af Google. Dette for at se om der kommer censurerede resultater med, altså brugerne i stedet for at kunne åbne en side får en besked om at “According to local laws and policies some search results are not showing”. Og det gjorde der så på 901, eller 9 %, af dem.
Lenssen bemærker selv, at der altså ikke er tale om censurerede ord, men ord som kan betyde, at man finder resultater på kinesisk Google som viser hvilke Google er gået med til at censurere. Listen er meget lang, så læserne må selv kigge efter i linket nedenfor. Det ser ud til at være en skøn blanding af ord om kontroversiel politik (set med den kinesiske regerings briller), sex og nogle helt uforklarlige.
Google er dog langt fra at være topscorer. Ifølge en anden undersøgelser fra Reporters Without Borders tager Yahoo sig af det. Denne undersøgelse har søgt på kinesiske fy-ord.
Bemærk at Googles fremgangsmåde er at det ikke er ord som sådan som censureres. Det er Googles skøn over hvad der i den kinesiske regerings øjne måtte være kontroversielt at bringe. En særlig kinesisk form for reguleret selvcensur, som er beskrevet nærmere tidligere på Internetsøgning.
Boginteresserede kan også læse den nys udkomne "Jeg skal til Kina". Den beskriver denne særlige kinesiske kultur, som ikke er noget nyt. Det stammer fra en tusindårig tradition i kinesisk forhandlingsteknik, baseret på Konfucianisme, daoisme og buddhisme.
Link
Google Blogoscoped.
Artikel om Reporters without Borders.

Ingen kommentarer: