Betydningen af ords rækkefølge og gåseøjne
Googles Librarian Newsletter gennemgår i sit maj-nummer Googles Page Rank. Altså det som afgør hvor højt eller lavt en side havner på en resultatliste. Artiklen beskriver mekanismen med at Google først crawler internettet for at finde websider, dernæst indekserer og sorterer ud fra bestemte kriterier.Det er disse sidste som er ret vigtige. De fleste kender mekanismen med at det dels er antallet af links, dels hvor autoritative linkene er. Dvs. at en side godt kan blive rangeret højere selvom den har færre links, hvis blot disse links er mere autoritative end andre funds.
Men derudover har mange internetsøgere sikkert bemærket at det ikke betyder noget at sætte gåseøjne om ord. Men det er farligt at tro at det derfor er unødvendigt. Det passer nemlig ikke i alle tilfælde. Grunden til at det passer i nogle tilfælde er, at et af Googles allervigtigste sorteringsprincipper er først at vise de fund, hvor ordene står umiddelbart ved siden af hinanden og i den rækkefølge som de står i søgefeltet.
I nogle tilfælde vil gåseøjne og feltsøgning ikke ændre væsentligt i de første 20-30 fund, mens det i andre kan være helt afgørende at bruge såvel gåseøjne som feltsøgning. Det er uvæsentligt i søgninger hvor der forekommer mange specielle og entydige ord: Steen Gade (pga. to e’er), Calendula Officinalis og Smuk som et stjerneskud er gode eksempler på det. Der kommer godt nok hundrede eller tusind gange så mange fund hvis man ikke sætter gåseøjne, men de første fund er stort set det samme.
Derimod er det fatalt i de tilfælde hvor ordene kan dække over alt muligt og ikke er entydige. Det gælder fx søgninger som Google-Guide og Google for alle. Bemærk at de 3-5 første fund stadig er de samme, uanset gåseøjne. Men derefter går det helt galt og bliver meget upræcist. Så føl dig frem, men husk denne sidste regel.
Link
Librarian Newsletter.
Google-Guide om Page Rank.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar