onsdag den 8. marts 2006

Qwika: oversæt artikler fra Wikipedia

Det er velkendt at Wikipedia findes i talrige landeversioner med hver deres sprog. Sprogkyndige er henvist til at søge i dem en for en. Nu er der ved at blive rådet bod på med Qwika: Den engelske udgave af Wikipedia kan oversættes til en række andre sprog. Og omvendt. Ikke alle sprog er med, fx er dansk ikke med. Det er fortrinsvis de store sprog som engelsk, fransk, hollandsk, italiensk, kinesisk, koreansk, russisk og tysk.
Qwika søger altså (som vist nok den første søgemaskine overhovedet) i maskinelt oversatte tekster. I en pressemeddelelse skriver redaktørerne, at Qwika skal give ikke-engelsktalende personer mulighed for at læse den engelske udgave på deres eget sprog. Den engelske udgave er som bekendt den mest omfattende og autoritative.
Omvendt er mange af de ikke-engelske wikipediaer bedre end den engelske til lokalt stof. Det kan nu også søges på engelsk.
Skriv søgeordet i søgefeltet og afmærk hvilket sprog artiklerne skal oversættes til. I resultatlisten fremgår det så hvilken national udgave artik len stammer fra.
Jeg var interesseret i at se en artikel om Falun Gong i den kinesiske udgave. Men det kunne ikke lade sig gøre. Den fandt dog en række andre artikler fra en håndfuld andre sprog. Det er både muligt at klikke på det originale sprog samt den oversættelse, man har ønsket. Gad vide hvordan den kinesiske regering vil re agere på at kineserne søger i den engelske wikipedia og dernæst oversætter den til kinesisk.

En søgning på lars von trier giver bl.a. en lang artikel fra den italienske Wikipedia. Den kan man så få oversat til engelsk. OK, ikke for godt, men vi ved jo godt hvad der menes med sætningen:
Lars von Trier is famous for for the fobie that torture it. It travels alone in car or trains of one determined company: every year crosses Europe in camper in order oing to Festival di Cannes. It does not travel in airplane, and this preclude the too much far movements: during some scenes of The waves of the destiny that they carry out on one barge on the ocean, the director has followed the resumptions at a distance, on the firm earth. Moreover not ago a secret of the own hypochondriasis: always it is convinced of having some type of cancer or tumor, and if of it it complains often

Jeps. Forståeligt, hvis ellers man kender til lars von Trier. Men nok ikke til en artikel eller opgave om manden. På billedet ses i øvrigt den portugiske udgave af artiklen, som altså nu kan oversættes til engelsk.
Links
Qwika.
Pressemeddelelse fra Qwika.
Artikel i research Buzz.

Ingen kommentarer: