onsdag den 8. februar 2006

Googles strategiske planer

Hvis man skulle give et bud på hvordan fremtiden vil forme sig på internettet, kan det msåke aflæses af Microsofts og Googles markedsstrategier. Google har i 2005 lanceret masser af foreløbige beta-udgaver af produkter. Ofte dårligere end konkurrenternes. Dette har fået hånlige smil frem hos mange. Og de vil sikkert føle sig bekræftet af nr. tre hos Google, Eric Schmidt, når han flere gange har understreget, at Google ikke har nogen strategisk vision og at
we delight in not having such strategy.

Google repræsenterer et andet markedskoncept, og bag de mange halvfærdige produkter gemmer sig måske en nysgerrighed omkring mange forskellige ting, i stedet for at satse på nogle få. Mens Microsoft havde held med at at satse på hver person sin computer (underforstået med Microsofts produkter installeret), står Google (og andre søgemaskiner som Yahoo) mere for den ikke helt klare vision om at internettet bliver ens "personlige" pc. Det er i hvert fald pointen i en artikel fra Information Week. Den prøver at se bag om hvad det er Google går og pusler med.
Man kan ikke beskylde Googles evindelige nysgerrighed for at de forsøger at tjene penge. Googles overskuddet stammer nemlig slet ikke herfra, men fra tre indtægtskilder: 56% fra annoncer, 43% fra andre websites og magasiner hvor Google har annoncer (fx på AOL) mens kun 1% stammer fra andre. Dette gør Yahoo i øvrigt også, dog knap så højt, men alligevel 85 %.
Som firma er Google måske klar over denne ensidige afhængighed af annoncer, og har da også prøvet andre indtægtskilder, fx tv og trykte medier. En af Googles grundlæggere, Larry Page, erklærede at Google vil sælge videoer online og et gratis softwarepakke, Google Pack. Rygter bl. a. fra Times Online mener at Google vil lave en Google-pc, men det har de dog nægtet skulle være tilfældet. I stedet er det nok konceptet om web 2.0, som Google satser på. Altså dette at webbet bliver en slags kæmpecomputer, der vil erstatte individuelle personers harddiske i hjemmekontorerne. Google Pack peger i den retning.
Et andet område er telefoni over internettet. Her eksisterer allerede Google Talk. Seneste nyt er at Google Talk og Gmail nu kobles sammen. Men Google har også vist interesse for telekommunikation. Foreløbig kun meget lokalt i Mountain View (Californien) med bl. a. trådløst netværk, bredbånd. Google og Skype (der ejes af eBay) har investeret i trådløse løsninger (FON). Godt nok nægtede Google at udlevere oplysninger om søgninger til regeringen, men dette var udover det principielle i sagen også for ikke at afsløre fabrikshemmeligheder.
Samarbejdet med Sun må også ses i lyset af Googles interese for at kunne have noget hardware som er mere effektivt. Om Microsoft lurer på hvad Google er ude på, er uvist. Men lanceringen af Microsoft Live kunne tyde på at Bill Gates ikke endnu engang vil risikere at blive kørt agterud som det skete med søgemaskeineområdet.
Link
Informationweek.
NCTimes.
OM Maliks blog.
Times Online artikel.

Ingen kommentarer: