tirsdag den 7. februar 2006

Kosmix

Det sker med jævne mellemrum at Googles afløser bliver proklameret. Uden at der så sker mere. Det vil nok også ske for Kosmix, men der er dog en lille finte ved historien: Kosmix’ ophavsmænd er to bekendte til Google grundlæggere fra Stanford University-tiden: Anand Rajaraman og Venky Harinarayan.
Selv er de så ubeskedne at mene at de kan udfordre Google ved at gå mere i dybden. Foreløbig har de dog begrænset det til forskellige fagområder, altså ikke internettet generelt. Midlet til at vippe Google af pinden skulle være en teknologi, som de kalder for ”categorization.''. Et kig på fanebladene viser pt. kun tre: health, travel og politics, hvoraf kun den første er i beta, de andre i alfa. Kosmix undersøger så de sider, som linker til andre sider for at se om de ligner, og dermed bliver det til et emne (topic) ifølge Harinarayan.
Det er ikke de første resultater, som Kosmix vil konkurrere på. De vil fortsat være på niveau med Google. Det er de efterfølgende, som forbliver interessante. Jeg prøvede med det spørgsmål som søgemaskinen selv foreslår, [ diabetes ]. Kig i venstremenuen. Det er her fornyelsen skulle ligge. Det ser da umiddelbart også ud til at være værd at kigge nærmere på. Der er dels nogle emneordsafgrænsninger, dels nogle typer (blogs, journals osv.).
Jeg er ikke læge, så jeg er ikke i stand til at vurdere resultatet, men umiddelbart så det ok ud. Omvendt må man også vurdere det ud fra hvad Google finder. Og den finder ganske udmærkede resultater ved simple søgninger.
Jeg kunne ikke finde noget på danske navne som sukkersyge eller mononukleose. Kun engelsk [ mononucleosis ].
Link og kilde
Kosmix.
The Mercury News.

Ingen kommentarer: