fredag den 10. februar 2006

Bevar anonymiteten på internettet

Søgemaskiner som Google indhenter de oplysninger som internetsøgere automatisk efterlader sig på internettet. Det gælder alle søgemaskiner. Det gælder også online telefonbøger, Krak osv. At Google har nægtet at udlevere disse til USA’s regering, har måske chokeret nogen. Derfor nogle praktiske råd om det spørgsmål.
Det er næsten umuligt at være helt anonym. Bl. a. forudsætter det at ingen andre for at genere én undlader at omtale dig på internettet. En total anonymitet kræver nogle helt enestående foranstaltninger:
  • Brug taletidstelefon. Køb den anonymt eller under falsk navn i visse butikker. Opsig fastnettelefonen og mobiltelefoner i øvrigt. De numre registreres nemlig fx i Krak eller i de hvide og gulde sider på internettet.
  • Offentligt ansatte bør opsige deres stilling og få et job i det private, som ikke omtaler deres ansatte på internettet.
  • Sælg din faste ejendom. Den vil kunne spores.
  • Når det er gjort, kan du sagtens have en email. Men lad være med at have en internetforbindelse (kræver telefon eller bredbånd). Brug biblioteket eller en internetcafe. Opgiv for en sikkerheds skyld et falsk navn. Det kan sagtens lade sig gøre på fx Yahoo Mail. Giv så i øvrigt kun din adresse til folk som kan holde sig fra at videregive den til andre.
  • Du kan også sagtens drage nytte af faciliteter på internettet hvor du skal lade dig registrere. Men hold dig fra de, som kontrollerer om du giver korrekte oplysninger. Opgiv så i øvrigt altid falsk navn.
Hvis du ikke kan leve med disse drastiske foranstaltninger, kan du gøre følgende:
  • Slet søgehistorien i browseren. I Firefox sker det i menuen Funktioner, Fjern private oplysninger. I Explorer under Tools, Delete browsing history.
  • Slet cache-udgaverne. Disse gemmer sig under Temperary Internet Files eller Temp-mapper. Det kan ske som under punkt et, men derudover gemmer der sig nogle mapper som ikke bliver tømt. Find dem i Stifinder og slet.
  • Fjern cookies. De er nødvendige for at logge på.
  • Brug et anonymt surf-værktøj. Det er noget reletaivt nyt software, som du kan finde forskellige steder på internettet (se linket i Information Week).
  • Vær bevidst om din søgestrategi.
Overvej til slut om al denne anonymitet er nødvendig. I forvejen er de fleste registreret i bank, postvæsnet, forsikringsselskaber, avisen osv. Kort sagt: din gåen og færden i dagens samfund er ikke anonym. Så længe du ikke gør noget galt, har du heller ikke noget at frygte noget.
Links
Artikel i Wired.
Eksempel på antallet af personfremfindingssteder.
Information Week.

Ingen kommentarer: