søndag den 8. januar 2006

Google Video – nu også med købevideoer
I en pressemeddelelse har Google annonceret Google Video Store. Med bidrag fra tv-stationer, sport (amerikansk fodbold), kabelprogrammer, uafhængige producenter og filmskabere. Bl.a. CBS.
Google video giver adgang til højkvalitetsvideo på webbet for første gang. Du søger og browse, vi har gjort det hurtigt og let for dig at se. Vi har gjort det muligt for videoproducenter og alle med et videokamera at offentliggøre for Googles brugere, hurtigt, gratis og let.

Som Larry Page ifølge pressemeddelelsen udtaler. Men altså ikke tilgængelig endnu i fuldt omfang. Den blev af alle byer præsenteret i Las Vegas. Her optrådte bl.a. Robin Williams på en storskærm for at introducere produktet.
Indtil videre er det stadig kun de velkendte videoer, som beskrevet for lidt over et halvt år siden i Internetsøgning.
Indholdet stammer fra en af de førende TV-stationer I USA med programmer som vist ikke er kendt af ret mange I Danmark. Pressemeddelelsen indeholder nogle eksempler, og jeg kunne umiddelbart kun genkende MacGyver (fra TV Danmark), Star Trek: Deep Space Nine og Star Trek: Voyager. Men listen er længere, med musikvideoer, spillefilm, dokumentarfilm, børnefilm m.fl. Så check for en sikkerheds skyld pressemeddelelsen.
Af spillefilm nævner Filmjerk ”Waterborne” om terrorisme. Den er produceret af uafhængige, som stiller store forventninger til Google Video.
Købeafdelingen skulle allerede have tusindvis af titler til salg. Også her kunne jeg ikke umiddelbart se nogle kendte. Den skulle være tilgængelige overalt i verden, dog ikke en særlig premium-afdeling. Den er forbeholdt seere i USA. Og kun til Windows.
Search Engine Watch vurderer at Google har kastet sig ud i en benhård konkurrence. Der er allerede adskillige spillere på banen i forvejen. Bloggen giver en omfattende liste over disse, bl.a. Vongo, TiVo, DirectTV, iTunes, CinemaNow, MovieLink og Audible. Herhjemme er 10 danske biblioteker gået i gang med Bibcast. Det kræver dog at man ulejliger sig hen på bibliotekerne. (Tip: Københavns Hovedbibliotek har haft visse indkøringsvanskeligheder). Såvel udbuddet som adgangsmåden er som det er nu næppe nogen stor konkurrent til Google eller andre, eller for den sags skyld Blockbuster og PlayTimeVideo.
Under alle omstændigheder er dette vist nok det første skridt væk fra Googles hidtidige profil som open standards.
Links
Pressemeddelelse om Google Video.
Google Video.
Internetsøgning om Google Video.
Artikel i Search Engine Watch.
Filmjerk.
Artikel i Ars Technica.

Ingen kommentarer: