tirsdag den 22. november 2005


Museum Tusculanum på Google Books
Som nævnt bl.a. i Politiken 18. november har Museum Tusculanum lagt et par hundrede bøger ind på Google Books. Dog i den restriktive afdeling af denne:
Brugerne kan ”søge i den fulde bogtekst, men de kan kun læse en eller to sider omkring dét ord, de har søgt efter. Bogsiderne kan ikke printes ud eller downloades, og som bruger kan man højst læse 20 pct. af en bog på nettet i løbet af en måned.”
Selv om forlaget er dansk, er bøgerne på engelsk eller andre udenlandske sprog.
De annoncerede ca. 200 titler er ikke uden videre lette at finde. Du kan bruge Google Books avancerede søgning (skriv museum tusculanum i Publisher-feltet) eller bare søgefeltet, hvor søgningen så skal se sådan ud:
[ inpublisher:museum inpublisher:tusculanum ]
Begge søgninger giver knap 50.000 sider. Tallet er sider. Antallet angiver altså at forlagets navn står på så mange sider af dokumenterne. En hurtig bladring i søgningen viser at det dækker over 79 bøger.
Undlader du at søge på forlaget, men bare ordsøger på
[ museum tusculanum ]
kommer der 170 titler. Men de finder også titler som blot nævner forlaget, ikke nødvendigvis fra forlaget selv. På forlagets egen hjemmeside ligger pt. 228 ebogstitler, heriblandt mange danske. Så det må stå hen i det uvisse hvordan man finder en liste over disse bøger.
Google Books er ikke noget bogkatalog, men en fuldtekstsøgebase til bøger. Hvis man vil søge titler fra et bestemt forlag, kan det bedre betale sig at bruge fx Amazon eller Saxo/E-boghandel. Meningen med Google Books er at kunne finde i hvilke bøger der står noget om et bestemt emne.
Et godt bud på hvor mange danske titler der er, får du med søgningen:
[ og det ]
Det er nemlig to meget særlige danske, svenske og norske ord som samtidig optræder i næsten enhver dansk,svensk og norsk bog. Lad dig ikke afskrække af resultatet på 140.000 sider. De dækker over ca. 150 titler på dansk og norsk.
Lidt lettere er det for studerende og lærere på handelshøjskolerne og universiteterne. Ifølge Urban Avis fra 16. november har Ventus givet dem ganske gratis adgang til kompendier. (Andre er udelukket, virksomheder kan søge om tilladelse).
Links
Google Books.
Artikel i Politiken.
Ventus gratis kompendier.

Ingen kommentarer: