lørdag den 19. november 2005


Hurtigt kildecheck
Ofte støder man på sider på internettet, som måske, måske ikke er troværdige. Et af de steder hvor man kan begynde at efterforske er på Fagan Finder’s Urlinfo-side. Her er mange af de bedste søgemaskiner til at finde oplysninger om en bestemt side. Det er det som jeg selv starter med når nogen anbefaler en side jeg ikke kender. Fx MrSapo.
Øverste indskriver man sidens url. Herefter kan man stille og roligt gennemgå fanebladene, som er ordnet i forskellige ting man kan undersøge: Generelt og hvem der ejer siden osv., links til siden, lignende sider, de eksisterende kopier i søgemaskinernes databaser (cache), samt flere andre.
  • General dækker over at man får oplysninger som den pågældende side har oplyst til internetudbydere. I Alexa får man fx oplyst sidens egen beskrivelse, emneord, servertype, ip-adresse, hjemsted, om siden er aktiv. Samt Alexa’s rank, hvad folk der besøger siden også benytter. I Alexa er der endvidere en besøgsstatistik (graf). Den kan indstilles på 3 eller 6 måneder og 1 eller 2 år. I Global Whois får man andre oplysninger om hvem der har registreret siden. Den oplysning kan man så gå videre med ved at søge på vedkommendes navn.
  • Links laver søgninger i en række søgemaskiner på hvem der linker til siden. Der er temmelig mange søgemaskiner med, men man behøver jo ikke bruge dem alle. For de som ikke er gode til at huske de to forskellige koder i Yahoo og hvordan Google gør det, er det nemt. Bemærk dog at Faganfinder lader Google bruge link: Her er man så nødt til selv at gå til Google og bruge info: Internetsøgning). Nu kan man så se om nogen kendte linker til siden. Hvis man kender weblogs, kan man også med fordel søge i Urlinfos weblogs. I eksemplet genkender man blandt fundene bl.a. Search Engine Watch og Resourceshelf har omtalt den. (Og Internetsøgning).
Resten af fanebladene er kildemæssigt ikke så relevante, men kan mere bruges til at arbejde videre med siden.
En "light-udgave" kan være at søge på administratoren af dk-topdomænet, DK-hostmaster.
En sådan lille undersøgelse vil dog normalt kun være indledningen til en kildekritisk gennemgang. Og kun retningsgivende. Efterfølgende bør man forske videre i fx ophavet: søg på navne på nogle af de der står bag, søg på henvisninger til firmaer eller andre internetadresser. I eksemplet havner man hos Intelways med adressen www.intelways.com. Som så også kan checkes i Faganfinder.
Links
Faganfinders urlinfo.
DK Hostmaster.

Ingen kommentarer: