tirsdag den 25. oktober 2005


Da Vinci – ikke et mysterium
På biblioteket spørger enkelte brugere efter kilder til episoderne i Da Vinci Mysteriet, altså den meget populære roman. Dan Brown har skrevet romanen så godt, at den har overbevist nogen om at det må sandt.
Virkeligheden overgår (som bekendt) ofte fantasien. Et bevis er hjemmesiden med Leonardo da Vincis komplette notesbøger. På engelsk. Den kan søge i fuldtekst. Eller til at browse igennem. Notesbøgerne viser at Leonardo ikke bare var en kendt maler og teoretisk opfinder. Han observerede naturen og spekulerede over livets store spørgsmål, næsten på en encyklopædisk måde. Malerkunst var også et studium i verdens forunderligheder. Han malede Mona Lisa, forudså opfindelser flere hundrede år i fremtiden, var nysgerrig.
De ”rigtige” notesbøger fylder omkring 13.000 sider. Det er notater, tegninger og andet inden for arkitektur, mekanik, maleri, astronomi og anatomi. De har kun været tilgængelige for få udvalgte i fuldt omfang. Internettet har nu muliggjort at alle med internetforbindelse nu kan få dem at se. Alle kan nu læse hvad der gemmer sig af tanker bag fx de kendte tegninger af det anatomiske menneskes proportioner. Desværre er det kun tekst. Men det er en oplevelse i sig selv.
Notesbøgerne kan også downloades. AskSam som står bag projektet, har også andre lignende værker at tilbyde. Bl.a. King James’bibel og MacBeth.
Uden sammenligning i øvrigt med Jørgen Leth, så sad da Vinci to måneder i fængsel sammen med 3 andre mænd anklaget for at have sodomi med en 17-årig (!) mandlig model. Derefter løsladt pga. mangel på vidner.
Link
Da Vincis notesbøger.

Ingen kommentarer: