fredag den 9. september 2005


Krustjovs hemmelige tale
Den kolde krig huserer som opgave på mange gymnasier. En af opgaveskriverne var ude efter Krustjovs hemmelige tale. Den hvor han kritiserede persondyrkelsen af Stalin. Det er let på biblioteksbaser som Bibliotek.dk at finde de officielle taler. De blev udgivet af USSR’s pressebureau og på forlaget Tiden. Ifølge samme base findes den hemmelige derimod kun på tryk i form af Krustjovs hemmelige tale om Stalin, udgivet af Arbejderbevælgelsens Informations Central i 1956. Men den er ikke sådan lige at opdrive på noget bibliotek.
Talen findes måske gemt i et kildeskrift. I dette tilfælde så ikke indekseret i biblioteksbasen. Her er man afhængig af en bibliotekar med klæbehjerne.
Så internettet er lige for. Med russiske navne som Krustjov har vi et stavelsesproblem. To staveformer er hyppige på dansk: Krustjov og Chrustjev. Men hvad med den engelske? Den skal vi bruge til søgemaskiner. Her en lille omvej: søgningen
[ secret speech stalin ]. Ikke for at finde talen, men for at finde en brugbar engelsk stavemåde. Det viser sig at være en helt tredje, nemlig Khrushchev. Men hov: det viser sig slet ikke at være nødvendigt at søge mere præcist med Khrushchev, altså [ secret speech stalin khrushchev ]
For talen kommer frem allerede blandt den første håndfuld resultater – blandt 71.000. Dvs. at det ikke i dette tilfælde er nødvendigt at afgrænse med feltsøgekoder er nødvendige. Blandt de første resultater er en engelsk udgave af talen.
Havde der været problemer, kunne afgrænsning til titlen være relevant:
[ secret speech stalin intitle:khrushchev ]
Dette ville give ca. 700 poster. Søgningen er dog langt mere præcis, hvis man gerne vil have flere alternativer. Det blev heller ikke nødvendigt at bruge OR for at søge på alle tre stavemåder på en gang, altså khrushchev OR krustjov OR chrustjev.
Tilbage resterer at verificere ovennævnte kilde, det evige problem på internettet. Er det et troværdigt dokument og oversættelse. Det omtalte dokument stammer fra det jesuitiske Fordham Universitet i New York. Er man ikke tilfreds med det, er der flere alternativer i søgningen.
Tilbage står dog at den danske udgave ikke blev fundet på internettet.

Ingen kommentarer: