fredag den 23. september 2005

Er der gravet hvor du står?
Til weekenden vil jeg anbefale Kulturarvstyrelsens hjemmeside. Den er et godt udgangspunkt for at starte en omfattende virtuel arkæologisk og historisk ekspedition udi Danmark. Den er oven i købet logisk opbygget og linker til en masse specielle søgemuligheder i databaser. De er opbygget på samme måde, så man behøver ikke starte forfra med at lære funktionaliteterne at kende
Der er en database over monumenter, hvor du kan søge på emnekredse som besættelse og genforening eller søge på personer. I den geografiske kan du undersøge om der er spændende monumenter hvor du bor – eller andre steder i landet.
En af dem jeg synes var mest interessant var oversigten over udgravninger (igangværende og tidligere. Jeg startede i menuen søgning og kunne vælge forskellige indgange til oplysningerne, fx geografisk. Det fører over i et Danmarkskort. På det klikker du indtil du er i nærheden af det område, som du vil undersøge, og indtil du har fundet det rette størrelsesforhold.
Nået hertil klikker du på vis lokaliteter-knappen i nederste venstre hjørne. Nu skulle der gerne på kortet myldre en masse henvisninger frem. Alt afhængig af størrelsesforholdet på kortet kan det være røde prikket, små ”cykloner” el. lign. Og herefter er det såmænd blot at klikke i dem. Så kommer der en popup op, hvor der står oplysninger om hvad der sker/er sket. Det kan være om huse, udgravninger på marker, oldtidshøje – fortsæt selv.
Udover alment interesserede må dette også være guf for slægtsforskere og historielærere. Prøv selv!
Links
Kulturarvstyrelsen.
Ærkologiske udgravninger.

Ingen kommentarer: