lørdag den 24. september 2005


2 nyheder fra blogosfæren
Speciel USA lovgivning om weblogs
Den 22. september holdt Repræsentanternes Hus i USA en høring om en forordning om politiske ytringer på internettet, bl.a. via weblogs, altså hvad bloggere må og ikke må. I den anledning sendte Bloglines’ chef en udtalelse. Bloglines blev dannet 2003 og bruges bl.a. som rss-læser til at få automatiske opdateringer af weblogs, nyheder m.m.
Udtalelsen er interessant fordi den tilsyneladende afslører en særlig bestemmelse i USA’s lovgivning som betyder at hvis nogen linker til kampagne-websites, citerer fra kampagnemateriale eller videregiver et link til pengeydelser til en kandidat, kan man blive dømt for at have bidraget til en kampagne. Kun pressen synes at være fritaget for noget sådant. Og det er netop denne undtagelse som Bloglines gerne vil have at webloggere skal falde ind under.
Webloghåndbog
At ytringsfrihed også er aktuelt uden for USA, fremgår af bogen Handbook for Bloggers and Cyber-dissidents (lavet af Reporters without borders). Det er en 46 siders håndbog som er ganske gratis. Håndbogen er en slags grønspættebog for webloggere og ganske interessant for folk som måske kunne tænke sig at gå i gang med at lave en weblog.
Ud over de praktiske ting, ordbog o.lign. er der også afsnit om etik, hvad der gør en weblog god samt nogle webloggere fra forskellige lande som fortæller om deres weblog. Flere af disse er fra lande, hvor ytringsfrihed ikke er en selvfølge, og derfor indeholder bogen også anvisninger på hvordan man kan blogge anonymt. Samt hvordan man undslipper filtre. Dette sidste er meget påtrængende i fx Kina, hvis regering har udviklet nogle meget raffinerede filtre. Men også Mellemøsten og Cuba er åbenbart godt med.
Specielt disse sidste afsnit vil måske også interesse andre end webloggere, fordi de fortæller om dette medies betydning i diktaturstater.
Link
Artikel i Ask’s weblog.
Handbook for Bloggers and Cyber-dissidents.

Ingen kommentarer: