Bielefeld forskerdatabase
Ude omkring i verden er der gode forskerressourcer i databaser. Oven i købet gratis. En sådan er universitetsbiblioteket i Bielefeld.Samlingen er omfattende: 2,365,196 dokumenter, hentet fra 130 kilder. Der er mulighed for at søge på de gratis (free content sources) og på de licensbetalte (licenced and free content sources). Da jeg ikke kan komme til de licensbetalte, prøvede jeg med gode resultater de gratis.
Her i flæng nogle søgninger, som måske kan synes noget specielle, men som af fagspecialister vil vække interesse. Prøv selv med andre fagspecifikke søgninger:
Etienne Wenger [ etienne wenger ]
Resultatet var prompte 5 dokumenter på tysk. Både tilgængelige i html og/eller pdf. Mange af pdf-filerne er store, så download-tiden er lang, selv på bredbåndsforbindelser.
[ laser doppler anemometry ] Kendt dansk-inspireret målemetode, bl.a. brugt på Dantec Dynamics i Skovlunde. Den gav 22 resultater, hvoraf de fleste på engelsk.
Lad være at eksemplerne ikke er så interessante, men de viser at der findes godt materiale på databaser. Mange af disse materialer normalt ikke findes via søgemaskinerne. De søger nemlig kun i det såkaldt synlige internet. Især pdf-filer bliver ikke indekseret fuldt ud. Men selv når de er med I søgemaskinernes indekser, så er de selvfølgelig ikke på samme måde udvalgt som I Bielefelds database. Det er forsker- og studerendemateriale, der her er tale om, ikke for mere bredt folkeligt stof.
Og så er der selvfølgelig flere afgrænsningsmuligheder. Dokumenterne er indekseret efter Dublin Core, og det betyder at det er muligt som i et bibliotekskatalog at søge på fx titel, forfatter, emne, værk, sprog og udgivelsesår. Der er en hjælpefunktion. Men folk der er vant til at lave banale søgninger i fx bibliotekskataloger kan sagtens klare sig uden.
Teknologien stammer fra Fast, et norsk firma som udviklede søgemaskinen All the Web (nu opslugt af Yahoo). Og det er udviklet i samarbejde med tyske og engelske universitetsbiblioteker.
Links
Bielefeld University Library (engelsk side).
Bielefeld Academic Search engine. Se under Digital Collections.
Artikel i D-Lib Magazine om projektet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar