lørdag den 4. juni 2005

Google Sitemap
Google Sitemap er ifølge præsentationen i GoogleBlog et eksperiment som enten vil "falde ynkeligt til jorden eller opfylde selv Googles vildeste drømme i forsøget på at gøre livet lettere for webmastere og brugere". Formålet er at holde Google orienteret om nye websider og dermed øge Googles dækning af alle hjemmesider på en bestemt adresse. Her indrømmer Google også indirekte, at ikke alle sider fra en bestemt adresse er med i indekset.
Dette betyder fx at man ikke altid kan regne med at kunne bruge som spontan søgemaskine. Fx burde søgningen (søgeord) inurl:um.dk søge på alle sider på udenrigsministeriets hjemmeside, men praksis viser, at det ikke er tilfældet. Google finder nye sider via link til dem fra kendte sider. Men hvis Udenrigsministeriet ikke linker til en bestemt underside, kommer den ikke med. Ved at lave et sitemap, altså en side med overblik over alle undersider, skulle man altså kunne undgå det.
Projekt Sitemap bliver udsendt under Creative Commons License, hvilket betyder at andre søgemaskiner kan videreudvikle projektet under visse forudsætninger. Konkret en såkaldt Sitemap Generator. Den skaber så et XML-sitemap. Det kan også gøres med en simpel tekstfil med alle adresserne på.
Generatoren kan downloades gratis. Men hvis man opretter en konto, kan man også kigge på status og se statistikker. Det er dog ikke nødvendigt, hvis man i forvejen har en Gmail eller konto på andre af Googles services.
Hvis nogen af en eller anden grund ikke vil have Google til at indeksere sitemap, kan det også lade sig gøre. Og der findes i øvrigt en meget omfattende vejledning med tilhørende FAQ.
Selve det konkrete arbejde overgår min tekniske kunnen, og det anbefales da også at det gøres af en veltrænet webmaster.

Ingen kommentarer: